W 2016 roku w Polsce żyło 8,9 mln osób powyżej 60 roku życia. To 23,6 proc. całego społeczeństwa, wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. Osób starszych z roku na rok przybywa, według szacunków do 2050 roku liczba ta wzrośnie do 34,8 proc.
Polska nie jest jedynym krajem, w którym liczba osób starszych rośnie. W 1950 roku na świecie żyło 200 mln osób w wieku 65 plus, obecnie jest ich już 500 mln!
Według GUS w 2014 roku w naszym kraju mieszkało 38,5 mln osób, ponad 8,5 mln przekroczyło 60 lat. Dwa lata później mieszkańców było 38,4 mln, z czego seniorów – 8,9 mln. Od 1989 do 2014 roku liczba osób starszych wzrosła o 2,9 mln!
GUS policzył, że 30,4 proc. stanowią osoby w wieku 60-64 lata, 25,1 proc. jest w wieku od 65 do 70 lat, 8,2 proc. ma powyżej 85 roku życia. W latach 50 średnia długość życia wynosiła 47 lat, obecnie 65.
Specjaliści z GUS prognozują, że do 2030 roku liczba emerytów wzrośnie o połowę. To oznacza rosnące koszty: 89 mld więcej na świadczenia emerytalne i 50 mld na wydatki związane z opieką medyczną. Jednocześnie o 5 mln zmniejszy się liczba osób w wieku produkcyjnym. Szacuje się, oczywiście jeśli utrzyma obecna tendencja urodzin, że w 2060 roku na 100 osób pracujących, będzie przypadać 91 emerytów!
Demografię trudno zmienić, ale już teraz trzeba przygotować się na opanowanie tsunami, które nas czeka. Jednym z elementów tego przygotowania musi być akcja edukacyjna i zachęcenie Polaków do zmiany trybu życia. Zaczęli robić to specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia. Ich działania skupiają się na tzw. „successful ageing” – „pomyślne starzenie się”.
Zdaniem specjalistów z IŻiŻ problemem wielu seniorów jest brak aktywności fizycznej i złe odżywianie, które przedkłada się na większość problemów, jakie dotykają osoby starsze: wycofanie z życia społecznego, słaba kondycja fizyczna i spadek możliwości intelektualnych.
Specjaliści z IŻIŻ przygotowali piramidę żywieniową, która uwzględnia specyficzne potrzeby seniorów oraz zalecenia żywieniowe. Oczywiście naczelną zasadą jest regularne jedzenie posiłków, picie 2 litrów płynów, jedzenie fermentowanych produktów mlecznych, pełnoziarnistego pieczywa, nasion strączkowych, suplementacja witaminą D (2000 j.m./dobę).
Używanie ziół, zamiast soli. Unikanie alkoholu, zastępowanie słodyczy – orzechami, angażowanie się w działania społeczne, codzienną aktywność fizyczną. Osoby mające problem z gryzieniem powinny przygotowywać sobie posiłki płynne – czytamy w poradach specjalistów z Instytutu. IŻiŻ przypomina także, aby czytać ulotki wszystkich przyjmowanych leków i suplementów, ponieważ tylko w ten sposób można unikną groźnych dla zdrowia interakcji.
Aż w 75 proc. sposób starzenia zależy od stylu życia. Polska jest na 41 miejscu na świecie pod względem długości życia. Głównym problemem naszego społeczeństwa jest nadwaga i otyłość, cierpi na nią 70 proc. mężczyzn i 55 proc. kobiet.
Tagi: emeryt, GUS, nadwaga
Dodaj komentarz