Magazynowanie produktów jest tak bardzo ważne i istotne jak procesy produkcji. Zważywszy na bezpieczeństwo i zdrowie klientów składowanie wszelkiego rodzaju soków, napoi i wód powinno przebiegać w taki sposób, by dane napoje nie zepsuły się i nie straciły na swojej ważności. Rodzaje magazynów są różne tak jak różne są produkty w nich magazynowane. Za każdym razem trzeba zwrócić uwagę na coś innego
Przechowywanie napoi wiąże się z pewnymi zasadami. Wszelkiego rodzaju napoje nie tylko nie powinny stracić na swojej ważności ale także na swojej jakości. Dlatego soki, napoje i wody powinny być składowane w miejscach suchych, czystych i chłodnych. Tego rodzaju produkty nie powinny być ani przegrzane ani zamrożone. Zalecana temperatura, w której napoje powinny być składowane musi się kształtować w obrębie 5 stopni do 25 stopni Celsjusza.
Napoje przechowywane w zbyt niskich lub wysokich temperaturach tracą zawartość dwutlenku węgla, na przykład w napojach gazowanych, przez co znacznie zmienia się ich smak, wytrąca się osad oraz mogą zniszczyć się opakowania napoi.
W miejscach przechowywania napoi powinno się zadbać o bardzo dobrą cyrkulację powietrza, która zapewni brak wilgoci w pomieszczeniu, zapobiegnie powstawaniu nieprzyjemnych zapachów. Wszelkiego rodzaju otwory powinny być zabezpieczone specjalnymi siatkami, które dane pomieszczenie ochronią przed insektami.
Ponadto dobrze jest by w magazynach, w których składuje się napoje wciąż monitorować warunki składowania, dlatego też powinno się tam zainstalować specjalne urządzenia do monitorowania temperatury w danym pomieszczeniu jak i stopnia wilgoci.
Dodatkowo napoje nie powinny być składowane bezpośrednio na podłodze, odległość pomiędzy paletą o podłożem powinna wynosić około 50 cm. Napoje trzeba też chronić przed promieniami słonecznymi.
Idealny magazyn dla hurtowni do przechowywania napoi to taki, który spełnia wszystkie powyższe zasady. Ponadto powinien być to magazyn zamknięty w swojej konstrukcji oraz magazyn naziemny. Spełnienie wszystkich tych zasad może spowodować, że będzie to idealny magazyn do wynajęcia i do składowania w nim napoi. Układ magazynu powinien też być taki, by można w nim było zastosować zasadę, że co ma najkrótszy termin do spożycia, powinno z magazynu wyjść pierwsze. Dobre zastosowanie mają również w magazynach do napoi tak zwane regały paletowe jezdne.
Warto zainteresować się ofertą wynajmu magazynu w Ząbkach pod Warszawą: https://www.axiimmo.com/magazyny/region-warszawa/magazyny-do-wynajecia-zabki-pod-warszawa-hale-do-skladowania-produktow-spozywczych-do-wynajecia
Ponadto magazyn napoi, jak i inne magazyny, powinien być utrzymywany w czystości, zabezpieczony przed gryzoniami i szkodnikami. W idealnym magazynie powinna być też osobna przestrzeń na produkty w uszkodzonych opakowań, nigdy nie wolno dopuścić by towary uszkodzone zostały wysłane w transporcie.
Do wynajęcia magazynu specjalnie przeznaczonego na napoje wymaga się także miejsca, w którym mogą być zainstalowane specjalne lodówki do napoi.
Hurtownia to łącznik między dostawcą a sprzedażą. Dlatego magazyn dla hurtowni napoi powinien doskonale skomunikowany z głównymi drogami. Dojazd do magazynu powinien być łatwy.
Tagi: firma, Gospodarka, Logistyka, magazyn, transportWarto zainteresować się ofertą wynajmu magazynu w Ząbkach pod Warszawą – adres w linku
Dodaj komentarz