• Menu

    Naczynia emaliowane: zalety, wady i szczególne cechy wyboru

    Gotowanie potraw nie jest aż tak proste. Aby uzyskać efekt, który nazywamy „palce lizać”, trzeba w procesie wziąć pod uwagę wiele czynników, np: obserwować proporcje i kolejność dodawania składników, śledzić czas gotowania na każdym etapie i oczywiście dobrać odpowiedni pojemnik.

    Dziś porozmawiamy o naczyniach emaliowanych, które na pewno nie zajmują ostatnie miejsce wśród sprzętu kuchennego. Takie wyroby mają swoje własne cechy charakterystyczne, w tym związane z obsługą. Z tego artykułu dowiesz się, jak wybrać dobry i bezpieczny pojemnik na długie lata.

    naczynia emaliowane

    Naczynia z pokryciem emaliowanym: co to jest?

    Naczynia emaliowane są wykonane z metalu (stali węglowej lub nierdzewnej, stopu lub żeliwa). Nie zawsze zwraca się uwagę na jakość podstawowego materiału, ponieważ według producentów nie ma on kontaktu z żywnością. Uformowany przedmiot pokryty jest emalią (błyszczącą lub matową) z obu stron lub tylko na zewnątrz. Następnie wypala się go w specjalnych piecach w określonej temperaturze.

    Istnieje wiele sposobów pokrywania wyrobów emalią:

    • przedmiot najpierw zanurza się w gruntującej emalii szklanej, a po wyschnięciu – w pokryciowej. W rezultacie warstwy są wystarczająco grube i mocne. Doskonale chronią metal przed kontaktem z żywnością i są uważane za odporne na drobne zmiany temperatury. Wadą jest to, że przy nieostrożnym stosowaniu taki „lukier” szybko pęka i roztrzaska, ponadto nieuczciwi producenci mogą stosować tę metodę do maskowania defektów;
    • metalowa podstawa jest spryskana emalią ze specjalnego rozpylacza. Doświadczeni użytkownicy zapewniają, że ta opcja skraca trwałość naczyń. Powłoka okazuje się zbyt cienka, dlatego szybko się ściera i może pękać już w trzecim roku użytkowania. Ponadto nie jest faktem, że materiał został nałożony równomiernie na całej powierzchni i na wszystkich odcinkach;
    • emalia jest nakładana tylko na zewnątrz, a wewnątrz pojemnika jest pokryta powłoką nieprzywierającą. Takie egzemplarzy są nietrwałe, a w niektórych przypadkach można je nawet zarysować drewnianymi łopatkami.

    Tak czy inaczej, ale nie jest łatwo od razu określić, w jaki sposób emalia została nałożona na produkty. Dlatego lepiej kupować naczynia od zaufanych firm i dokładnie je badać przed zakupem.

    Właściwości użytkowania i zalety naczyń emaliowanych

    Nie można przejść obok produktów z powłoką ze szklanej emalii – są aż tak piękne, jasne i świąteczne. Takie naczynia obfitują w różne kolory i ciekawe nadruki w postaci kwiatów, ozdób, owoców, warzyw itp. Dzięki tak imponującej rozmaitości z łatwością dobierzesz oryginalne naczynia do stylu Twojej kuchni. Ale są też inne zalety, które docenia wiele gospodyń, a nawet profesjonalnych szefów kuchni:

    • uniwersalność. W takich naczyniach wygodnie jest gotować, marynować i zasalać, a także przechowywać żywność;
    • praktyczność. Wyroby emaliowane można stosować na praktycznie każdej kuchence. Najważniejsze jest, aby przed zakupem wziąć pod uwagę właściwości techniczne i cechy charakterystyczne dna, a następnie ściśle przestrzegać zaleceń dotyczących użytkowania;
    • łatwość dbania. Nie wymaga stosowania drogich detergentów. Można je myć w zmywarce, jeśli zaznacza się to w charakterystyce danego produktu;
    •  zachowanie smaku. Emalia jest obojętna, a ponadto nie dopuszcza do kontaktu kwasów i innych składników żywności z metalami, dzięki czemu nie wpływa na smak potraw i nie pochłania zapachów;
    • odporność na wysokie temperatury. Jest dozwolone stosowanie na otwartym ogniu;
    • przyjazność dla środowiska. Jony metali i inne szkodliwe substancje nie dostają się do żywności;
    • długi okres użytkowania. Pojemniki emaliowane mogą służyć co najmniej 10, a nawet 15 lat, oczywiście pod warunkiem odpowiedniego dbania i początkowo dobrej jakości wyrobów.

    Do plusów przypisujemy również duży asortyment naczyń emaliowanych. W zależności od tego, co będziesz w nich gotować lub przechowywać, możesz kupić ogromny pojemnik do peklowania, bańkę na mleko, garnek, brytfannę, formy do pieczenia, czajnik itp. W gospodarstwie przydatne mogą być wiadra lub miski o różnych średnicach. I oczywiście emaliowane kubki z nadrukami, dopasowane do wnętrza, a może do okazji czy nastroju, nigdy nie będą zbędne.

    Wady naczyń emaliowanych

    Wybierając naczynia przyjazne dla środowiska, warto wziąć pod uwagę ich wady. I chociaż wyroby emaliowane nie mają wielu „słabych stron”, to i tak lepiej wiedzieć o nich wcześniej:

    • kruchość. Takich naczyń nie można upuszczać, drapać je metalowymi przyborami lub materiałami ściernymi. Jeśli na emalii pojawią się głębokie zadrapania, pęknięcia i wióry, lepiej je wyrzucić, w skrajnych przypadkach – nie gotować, ale tylko podgrzewać potrawy;
    • wrażliwość na nagłe zmiany temperatury. Niepożądane jest wlewanie wrzącej wody do zimnego pojemnika z emaliowaną powłoką, a do gorącego – wody lodowatej, nie należy umieszczać jej na rozżarzonym palniku ani w piekarniku bez wstępnego stopniowego podgrzewania. W wyniku nagłych zmian temperatury emaliowane pokrycie może pęknąć;
    • wrażliwość na ujemne temperatury. Wyroby emaliowane nie nadają się do zamrażania, ponieważ składają się z dwóch materiałów (metalu i emalii), które rozszerzają się jednocześnie tylko przy stopniowym nagrzewaniu, we wszystkich innych przypadkach różnica w szybkości procesów ma destrukcyjny wpływ;
    • niska przewodność cieplna. Oznacza to, że trzeba się liczyć z tym, że woda w garnku emaliowanym będzie gotować się dłużej niż np. w garnku ze stali nierdzewnej, a potrawa może się nierównomiernie rozgrzewać.

    Przed zakupem warto ocenić wszystkie zalety i wady, a poniższe wskazówki pomogą Ci znaleźć naprawdę wysokiej jakości naczynia.

    Jak wybrać wyroby emaliowane?

    Aby naczynia długo służyły i były wygodne w użyciu, zwróć uwagę na ich budowę i jakość emalii:

    • sprawdź część wewnętrzną i zewnętrzną. Emaliowana powłoka musi być gładka, bez wybrzuszeń, wypukłości i nierówności. Pęknięcia i milimetrowe rysy są niedopuszczalne! Plamy z oleju i rdzy wskazują na naruszenie technologii powlekania lub wypalania – takie naczynia są niebezpieczne w użyciu;
    • oceń wagę. Im cięższy jest przedmiot, tym lepiej. Optymalna grubość ścianki to 4-5 mm. Dno 5-6 mm jest odpowiednikiem żeliwa i zapobiega przypalaniu się potraw. Będzie dobrze, jeśli warstwa emalii będzie gruba (0,45 mm);
    • przyjrzyj się bliżej uchwytom. Mogą być stalowe lub emaliowane, a także mocowane na śruby do pojemnika lub spawane. Te pierwsze w rzeczywistości się nie nagrzewają, ale mocowania mogą się poluzować, a drugie bardzo szybko nagrzewają się, co należy wziąć pod uwagę, aby przypadkowo nie traumatyzować skóry;
    • zwróć uwagę na metalową okuwkę na brzegach. Chroni krawędź wyrobu przed uderzeniami pokrywki i zapobiega odpryskiwaniu. Jednak zdarza się, że pozbawieni skrupułów producenci wykorzystują ten element do ukrywania wad. Jeśli w trakcie użytkowania spod okuwki na brzegach wycieknie zardzewiała ciecz lub pojawi się korozja, lepiej zwrócić produkt do sklepu lub skontaktować się z producentem.

    Jednak nie tylko parametry techniczne mogą wpłynąć na jakość wyrobów. Przed dokonaniem wyboru na korzyść tego lub innego przedmiotu należy również zwrócić uwagę na aspekty dekoracyjne. Sugerujemy zapoznanie się z kilkoma innymi wskazówkami i uwagami w tym zakresie:

    • naczynia ukryte czarnym „lukrem” chłoną ciepło lepiej niż białe, co jest bardzo ważne przy przygotowywaniu dań z wyrazistym smakiem lub pikantnych;
    • żeby kupić bezpieczny pojemnik, warto zwrócić uwagę na to, jaki jest jego kolor w środku. Jasne kolory mogą zawierać szkodliwe substancje. Dlatego do zakupu produktów brązowych, czerwonych, żółtych, pomarańczowych należy podchodzić ze szczególną ostrożnością. Lepiej dać przewagę kolorom kremowym, białym, szaro-niebieskim, czarnym i niebieskim;
    • nadruk na zewnątrz może być dowolny – to raczej kwestia estetyki. Aby wyznaczyć jakość druku, przyjrzyj się bliżej odwzorowaniu kolorów, wyrazistości linii i szczegółowości. Co więcej, oferty współczesnego rynku pozwalają na zamówienie naniesienia zdjęć i napisów na jakiekolwiek towary. To jest bardzo wygodne. Przykładowo, korzystając z tej oferty, do dostępnego już zestawu garnków czy misek można dodać nowe emaliowane kubki z podobnym nadrukiem – w ten sposób poszerzy się „arsenał” sprzętu kuchennego, przy czym naczynia nie będą różnej maści;
    • niektórzy producenci dekorują również wnętrze naczyń rysunkami. Bez względu na to, jak piękne są, lepiej zostawić je na ladzie. W skrajnej sytuacji wybieraj te opcje, w których wizerunek znajduje się u góry i nie będzie kontaktował się z produktami.

    Mamy nadzieję, że informacje zawarte w artykule były przydatne. A teraz, korzystając z naszych porad, bez problemu poradzisz sobie z zadaniem wyboru naczyń emaliowanych, które będą nie tylko wysokiej jakości, ale także doskonale wpasują się we wnętrze kuchni.

    Jedna odpowiedź do “Naczynia emaliowane: zalety, wady i szczególne cechy wyboru”

    1. Michał Szczyt pisze:

      Ciekawe czy to zdrowe

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Artykuły powiązane

  • Subskrybuj Nasz Biuletyn

  • Kategorie

  • Subskrybuj Nasz Biuletyn

  • Polecane