logo
logo
logo
logo
Fast Food

Koniec inflacji? Polacy wracają do jedzenia Fast Food
Opublikowano: 14 maja 2024

W obliczu odpuszczającej inflacji i wzrostu płacy minimalnej, Polacy znów z większym entuzjazmem odwiedzają swoje ulubione fast foody, co stanowi świetną wiadomość dla całej branży gastronomicznej. Po zeszłorocznych trudnościach, które przyniosły dwucyfrowe spadki w wielu sektorach, w tym roku rynki szybkiego jedzenia wyraźnie odbijają się od dna. Jak pokazuje najnowszy raport Proxi.cloud, pierwszy kwartał 2024 roku przyniósł kilkuprocentowy wzrost liczby klientów w stosunku rok do roku.

Szansa na wzrost dla całej branży

Wzrosty te najprawdopodobniej wynikają z większej stabilności cen. Wysoka inflacja, która w ostatnich miesiącach zaczęła hamować, może powodować uczucie niepewności i prowadzić do ograniczenia wydatków na produkty i usługi inne niż podstawowe. Odpuszczanie inflacji potencjalnie przyczyniło się do poprawy nastrojów konsumenckich, co skłoniło wielu Polaków do powrotu do wcześniejszych nawyków i częstszego jedzenia na mieście.

Trendy rynkowe

Pierwszy kwartał 2024 roku przyniósł obiecujące sygnały dla branży gastronomicznej:

  • Ruch w restauracjach typu fast food wzrósł o 4,7% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku.
  • W przypadku pizzerii wynik jest lepszy o 3,1%, a w kwestii lokali oferujących kanapki i dania z kurczaka – o 6,5%.
  • Średnia liczba wizyt przypadająca na klienta w jednym miesiącu wyniosła dla całego rynku 4,75, co jest lekkim wzrostem w porównaniu do roku poprzedniego (4,73).

Co czeka branżę?

Eksperci zauważają, że zmienia się model funkcjonowania rynku gastronomicznego. Zmiany te mają swoje korzenie jeszcze w pandemii i obecnie kierują branżę w stronę restauracji tzw. szybkiej obsługi. Wzrost zarobków i stabilizacja cen dają nadzieję na dalszy, stabilny rozwój sektora.

Wróciwszy do fast foodów, Polacy sygnalizują, że branża gastronomiczna ma przed sobą jasną przyszłość. Stabilizacja cen i poprawa warunków ekonomicznych skłaniają do optymizmu i wskazują, że zeszłoroczne spadki mogą już należeć do przeszłości. Branża szykująca się na lepszy sezon, razem z konsumentami oczekującymi na kolejne kulinarne doświadczenia, tworzy obraz rynku pełnego możliwości i gotowego na nowe wyzwania.

Tagi: ,

Udostępnij ten post:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


Powiązane treści

leasing paneli fotowoltaicznych

Panele fotowoltaiczne w ramach leasingu...

W erze rosnącej świadomości ekologicznej i dynamicznego rozwoju techno...
ETF

ETF SP500 – gdzie kupić?...

Dla inwestorów to główny element portf...
Narodowy Fundusz Zdrowia

Sytuacja w NFZ – czyli coś poszło nie tak?...

Na świecie istnieją dwa modele korzystania z usług zdrowotnych: prywat...
catering pudełkowy

Catering pudełkowy a odchudzanie – skut...

W dzisiejszych czasach, kiedy tempo życia nieustannie przyspiesza, cor...