logo
logo
logo
logo
Fast Food

Koniec inflacji? Polacy wracają do jedzenia Fast Food
Opublikowano: 14 maja 2024

W obliczu odpuszczającej inflacji i wzrostu płacy minimalnej, Polacy znów z większym entuzjazmem odwiedzają swoje ulubione fast foody, co stanowi świetną wiadomość dla całej branży gastronomicznej. Po zeszłorocznych trudnościach, które przyniosły dwucyfrowe spadki w wielu sektorach, w tym roku rynki szybkiego jedzenia wyraźnie odbijają się od dna. Jak pokazuje najnowszy raport Proxi.cloud, pierwszy kwartał 2024 roku przyniósł kilkuprocentowy wzrost liczby klientów w stosunku rok do roku.

Szansa na wzrost dla całej branży

Wzrosty te najprawdopodobniej wynikają z większej stabilności cen. Wysoka inflacja, która w ostatnich miesiącach zaczęła hamować, może powodować uczucie niepewności i prowadzić do ograniczenia wydatków na produkty i usługi inne niż podstawowe. Odpuszczanie inflacji potencjalnie przyczyniło się do poprawy nastrojów konsumenckich, co skłoniło wielu Polaków do powrotu do wcześniejszych nawyków i częstszego jedzenia na mieście.

Trendy rynkowe

Pierwszy kwartał 2024 roku przyniósł obiecujące sygnały dla branży gastronomicznej:

  • Ruch w restauracjach typu fast food wzrósł o 4,7% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku.
  • W przypadku pizzerii wynik jest lepszy o 3,1%, a w kwestii lokali oferujących kanapki i dania z kurczaka – o 6,5%.
  • Średnia liczba wizyt przypadająca na klienta w jednym miesiącu wyniosła dla całego rynku 4,75, co jest lekkim wzrostem w porównaniu do roku poprzedniego (4,73).

Co czeka branżę?

Eksperci zauważają, że zmienia się model funkcjonowania rynku gastronomicznego. Zmiany te mają swoje korzenie jeszcze w pandemii i obecnie kierują branżę w stronę restauracji tzw. szybkiej obsługi. Wzrost zarobków i stabilizacja cen dają nadzieję na dalszy, stabilny rozwój sektora.

Wróciwszy do fast foodów, Polacy sygnalizują, że branża gastronomiczna ma przed sobą jasną przyszłość. Stabilizacja cen i poprawa warunków ekonomicznych skłaniają do optymizmu i wskazują, że zeszłoroczne spadki mogą już należeć do przeszłości. Branża szykująca się na lepszy sezon, razem z konsumentami oczekującymi na kolejne kulinarne doświadczenia, tworzy obraz rynku pełnego możliwości i gotowego na nowe wyzwania.

Tagi: ,

Udostępnij ten post:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


Powiązane treści

catering pudełkowy

Catering pudełkowy a odchudzanie – skut...

W dzisiejszych czasach, kiedy tempo życia nieustannie przyspiesza, cor...
opóźnienia w płatnościach

Sądy będą karać nawet za minimalne opóźnienia...

Uwaga przedsiębiorcy! Sądy będą karać za minimalne opóźnienia...
kredyt we frankach

Jak wyrok TSUE wpływa na spłacony kredyt we f...

Spłaciłeś kredyt we frankach i zastanawiasz się, co dalej? Czy możesz...
Mobile Developer

Przyszłość Mobile Developer w Erze Sztucznej...

Mobile Developer to programista aplikacji mobilnych, który spe...