Powstawanie spieków jest problematyczne oraz może powodować spadek mocy pieca, a w konsekwencji jego uszkodzenie. Warto poznać sposoby skutecznego pozbywania się spieków żużlowych, a przede wszystkim w taki sposób użytkować urządzenie, by nie dopuścić do ich powstawania. Jak to robić?
To, czy w Twoim piecu będą powstawać spieki, w znacznym stopniu zależy od poziomu spiekalności i jakości paliwa, które stosujesz. Dlatego podstawową zasadą eksploatowania urządzeń zasilanych ekogroszkiem jest wybór właściwego rodzaju opału. Szeroki wybór tych produktów znajdziesz na stronie: https://sobianek.pl/kategoria-produktu/ekogroszek/. Jeśli masz wątpliwości, który z nich będzie najlepszy pod względem uniknięcia powstawania spieków żużlowych, możesz skorzystać z pomocy doradców.
Wyróżnia się dwa rodzaje spieków:
Warto podkreślić, że drugi rodzaj spieków jest znacznie bardziej uciążliwy i szkodliwy dla pieca.
Aby usunąć spieki, warto zwracać uwagę na parametry stosowanego ekogroszku, ale także na ustawienia pieca. Podczas zakupu opału, należy kierować się wskaźnikiem RI. Im wyższa jego wartość, tym grubsze spieki mogą powstawać podczas spalania. Optymalnym wyborem jest paliwo, którego parametry mieszczą się w zakresie 0-10 RI. Oprócz omówionego wskaźnika warto zwracać też uwagę na ogólną jakość kupowanego opału. Powinien mieć właściwą wilgotność, grubość ziarna, kaloryczność i zawartość siarki.
Równie istotne są odpowiednie ustawienia pieca. Trzeba unikać zbyt silnego nadmuchu, a także nie ustawić deflektora tuż nad paleniskiem, gdyż może powodować zbyt wysoką temperaturę, skutkującą szybszym spalaniem i powstawaniem dużej ilości popiołu. Warto także zawsze brać pod uwagę wskazówki zamieszczone przez producenta pieca.
Tagi: Ekogroszek, piec, Spieki w piecu
Dodaj komentarz