Batony proteinowe cieszą się dużą popularnością. Możemy kupić je w sklepach ze zdrową żywnością i w marketach. Jednak nie wszystkie mają równie dobry skład. Na co powinniśmy zwrócić uwagę przed zakupem?
Najczęściej sięgają po nie sportowcy, ale zdarza się, że na batony proteinowe decydują się osoby dbające o swoją dietę. W ich przypadku stanowią one zdrowszą alternatywę dla zwykłych słodyczy.
Tak jak sama nazwa wskazuje, jest przekąską stanowiącą źródło protein, czyli białka. Decydując się na batony proteinowe, możemy bardzo szybko dostarczyć sobie dużej porcji białka. Jest dobrą propozycją po treningu, a także wtedy, kiedy jesteśmy głodni, zbliża się pora posiłku, a my nie mamy możliwości przygotować pełnowartościowego dania. Taki baton będzie stanowić jego odpowiednik.
W jednym batonie jest między 20 a 48 gramów białka. Może ono występować w różnych formach. W zależności od tego, po jaki produkt sięgniemy, może w nim być kazeina, izolaty białka serwatkowego, hydroizolat białka serwatkowego, białko sojowe albo białko jaja kurzego. Nie każde białko jest równie wartościowe. Sportowcy, u których zapotrzebowanie na proteiny jest bardzo duże, powinni sięgać tylko po białka kompletne mające mnóstwo aminokwasów. Poza białkiem w batonie mogą być takie dodatki jak orzechy, kakao albo inulina. Mogą być słodziki, ale jedynie naturalne jak stewia albo ksylitol. Zwykły cukier jest niewskazany, o czym będzie dalej.
Jeżeli sięgniemy po dobrej jakości batony, to będą sprzyjać naszemu zdrowiu. Jednak przez to, że rośnie popyt na tego rodzaju produkty, pojawia się ich w sklepach coraz więcej. Nie wszystkie są dobrej jakości. Część z nich zawiera składniki, których powinniśmy unikać. Dlatego też nie bierzmy pierwszego z brzegu batona, a przyjrzyjmy się bliżej jego etykiecie. To, co znaleźć się w nim nie może to tłuszcze trans, tłuszcze nasycone, syrop cukrowo-fruktozowy, cukry proste, konserwanty i barwniki. Jeśli baton jest dobrej jakości, to jego skład jest krótki. Kiedy lista składników jest pokaźna, najpewniej jest na niej mnóstwo takich związków, jakie nie powinny się na niej znaleźć.
Są one wskazane przede wszystkim dla sportowców, którzy muszą się po treningu zregenerować i szybko dostarczyć protein. Jednak po batony proteinowe możemy sięgnąć także wtedy, kiedy nie jesteśmy wytrawnymi sportowcami. Sprawdzą się nawet wtedy, kiedy się odchudzamy, ale są pewne warunki.
Dobry skład batona powinien zagwarantować, że jest zdrową przekąską. W pewnym sensie tak jest. Musimy jednak pamiętać, że jest bardzo kaloryczny i powinien zastąpić nam pełny posiłek. Najczęściej zaspokaja 20-30% dziennego zapotrzebowania na kalorie. Nie możemy więc sięgać po niego między posiłkami i traktować jako zwykłą przekąskę, bo możemy przytyć. Nie mniej stanowi dobrą alternatywę dla zwykłych batonów, kiedy jesteśmy na mieście. Jeżeli potraktujemy go jako główny posiłek, mogą przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Tagi: batony proteinowe, dieta, przekąska, zdrowie
Dodaj komentarz