Czy wiesz, kto jako pierwszy przekonał się, jakie działanie mają ziarna kawy? Czy picie kawy może wydłużyć życie? Jak dużo filiżanek kawy rocznie wypijają Polacy? Poznaj 10 niesamowitych faktów dotyczących tego aromatycznego napoju. Sprawdź, czy o kawie wiesz już wszystko.
Finowie piją najwięcej kawy – na jednego mieszkańca kraju przypada prawie 13 kg kawy rocznie. Szacuje się, że Europejczyk przygotowuje średnio 4 filiżanki dziennie. Wszyscy fani tego napoju zwracają uwagę na jego smak oraz pobudzające właściwości. Ty też jesteś jednym z nich? Poznaj listę najciekawszych faktów o kawie przygotowaną przez firmę Eden.
Na światowym rynku kawa zajmuje drugie miejsce pod względem wartości surowców naturalnych – laur pierwszeństwa należy do ropy naftowej. Za to w przemyśle spożywczym ziarna kawowca nie mają sobie równych. Kawa napędza produkcję światową – tylko w Polsce na czarny, pobudzający napój wydaje się 135 mln złotych rocznie .
Polacy lubują się w kawie – badania pokazują, że statystyczny Polak zużywa rocznie 3 kg ziaren kawowca. Oznacza to, że wypija on 95 litrów kawy! Taką pojemność mają zazwyczaj bardzo duże walizki podróżne. Jeszcze więcej kawy, bo aż 15 kg, kupują Skandynawowie, co daje prawie 475 litrów czarnego napoju rocznie. Tyle kawy mógłby pomieścić np. bagażnik samochodowy!
Choć niektórzy uważają kawy serwowane w kawiarniach za ponad 20 złotych za bardzo drogie, i tak nie kosztują one tyle, ile kopi luwak. Kilogram tej kawy kosztuje około 1 tys. euro, a za jedną filiżankę napoju trzeba zapłacić minimum 100 zł. Cena ta wynika z nietypowego sposobu produkcji – ziarna kawy są wydalane przez indonezyjskiego łaskuna (luwaka). Proces trawienia pozbawia ziarna gorzkiego smaku i nadaje im delikatny aromat.
Kawa pita w rozsądnej ilości nie szkodzi zdrowiu, a nawet może mu pomóc. Uważa się, że picie maksymalnie 4 filiżanek kawy (małych!) dziennie zapobiega chorobom. Nie jest to jednak zasługa kofeiny, a zawartych w kawie przeciwutleniaczy zapobiegających powstawaniu wolnych rodników. Chcesz więc zachować zdrowie i młodość na długo? Pij kawę!
Jak głosi jedna z legend o odkryciu kawy, pewien pastuch zauważył kiedyś, że jego kozy są dziwnie pobudzone po zjedzeniu owoców i liści jednej z roślin. Postanowił więc sam przekonać się, jak smakują te tajemnicze owoce. Zachwycony swoim odkryciem, zaczął eksperymentować i wymyślać różne sposoby przyrządzenia ziaren.
Od momentu odkrycia kawy, napój ten stawał się coraz popularniejszy na całym świecie. Entuzjazmu tego nie podzielał jednak Karol II Stuart. W 1675 roku zdelegalizował kawiarnie, ponieważ obawiał się, że w tego rodzaju miejscach spotykają się ludzie planujący zamach stanu. Kilka lat wcześniej to samo zrobił Murat IV , sułtan Konstantynopola, który uznał, że kawa to napój heretyków.
Żadnych obaw przed energetyzującym napojem nie mieli dwaj polscy królowie: August II Mocny i August III. Dzięki nim w 1700 roku w Gdańsku została otwarta pierwsza w Polsce kawiarnia. W Warszawie takie miejsce założono w 1724 roku w pobliżu Ogrodu Saskiego. Początkowo nie cieszyło się dużą popularnością – lokal szybko splajtował, ale kolejny (kawiarnia na Starym Mieście) przyciągał regularną grupę klientów.
Przez setki lat proces parzenia kawy trwał bardzo długo – nie wiedziano jeszcze, jak należy to robić poprawnie. W związku z tym pewien Włoch, Lugi Bezera postanowił w 1906 roku skonstruować pierwszy ekspres do kawy. Zaprezentował go na Międzynarodowych Targach w Mediolanie. Od tego czasu rynek kawowy wzbogacił się o nowe, praktyczne urządzenia. Ekspresy do kawy są dziś obecne w każdej restauracji, biurze i w wielu mieszkaniach.
Kawa to nieodłączny towarzysz wielu osób. Nie każdy jednak wie, że sam wyraz, choć brzmi bardzo rodzimie, przeszedł bardzo długą drogę. Jego korzenie sięgają staroarabskiego lub tureckiego słowa „gahwah ”, które oznaczało siłę podnoszącą, usuwającą zmęczenie. Ten sam wyraz mógł też oznaczać wino lub pobudzające wino z ziaren. Początkowo owoce kawy nie były palone, a gotowane w gorącej wodzie, stąd podobne określenie na kawę i wino.
Kawa jest wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym. Z pobudzającego napoju można zrobić również wywoływacz do czarno-białej fotografii. Wystarczy wlać litr wody, odrobinę sody, witaminę C i 45 g kawy. Później trzeba tylko wszystko zamieszać i już! Organiczny, naturalny wywoływacz jest gotowy do użytku. Co ważne – nie wydziela nieprzyjemnego zapachu, charakterystycznego dla chemicznych wywoływaczy.
To tylko niektóre spośród dziesiątek ciekawostek dotyczących kawy! Jeśli chcesz poznać więcej faktów związanych z tym napojem, wejdź na www.eden.pl. Na stronie dowiesz się m.in., jak zrobić dobrą kawę i w jaki sposób ją serwować zgodnie z zasadami savoir-vivre’u.
Dodaj komentarz