Słodycze często są uważane za niezdrowe ze względu na wysoką zawartość kalorii, cukru i tłuszczu. Patrząc niektóre propozycje ze sklepowych półek, trudno jest polemizować z takim stwierdzeniem. Okazuje się jednak, że niektóre z nich mogą być z powodzeniem włączone w odżywczą dietę. Jak to możliwe? Dowiedz się, czym się charakteryzują zdrowe słodycze, gdzie jest znaleźć, co warto wypróbować i jak osiągnąć równowagę włączając je do swojej diety.
Wiele popularnych słodyczy zawiera cukier glukozowo-fruktozowy i inne substancje, które mogą wpłynąć negatywnie na zdrowie. Nie dziwi więc fakt, że osoby dbające o zbilansowaną dietę starają się ich unikać. Istnieją jednak zdrowsze alternatywy, które pozwalają cieszyć się słodkościami, a jednocześnie dbać o swoje ciało. Co więcej, możesz je także stosunkowo łatwo znaleźć, wpisując w wyszukiwarkę frazę „słodycze dla alergików sklep„, „słodycze bezglutenowe sklep” czy „słodycze bez cukru sklep”. Wówczas Twoim oczom ukażą się zdrowsze warianty tradycyjnych słodyczy. Na przykład takie, w których zastąpiono wysoką zawartość cukru i tłuszczu lepszymi alternatywami, tj. orzechami czy dodatkiem suszonych owoców. To sprawia, że jeśli wybierzesz zdrowsze opcje, będziesz w stanie zaspokoić swój apetyt na słodkie przekąski, jednocześnie dbając o swoje zdrowie.
Wybór zdrowych słodyczy może być trudny, ponieważ wiele produktów na rynku zawiera dużo cukru i sztucznych substancji słodzących. Nie jest to jednak niemożliwe. Aby do swojej diety włączyć takie produkty, należy wyrobić w sobie nawyk sprawdzenia etykiet. Szukaj przede wszystkim słodyczy z niską zawartością cukru i tłuszczu oraz z niskim indeksem glikemicznym. Zwrócić także uwagę na składniki dodatkowe, takie jak orzechy, owoce suszone, kakao i inne produkty bogate w składniki odżywcze. Zazwyczaj są nie tylko zdrowsze, ale także lepiej zaspokajają apetyt niż słodycze wypełnione wątpliwej jakości chemią.
W sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć wiele alternatywnych słodyczy, które warto wypróbować zamiast tych tradycyjnych, wprost przesiąkniętych cukrem. Jednym z ciekawszych są owoce w czekoladzie. Mogą to być między innymi rodzynki, daktyle, śliwki, morele czy żurawina. Dzięki dużej zawartości błonnika i składników odżywczych, są one doskonałym dodatkiem do zbilansowanej diety. Kolejna propozycja to herbatniki bez cukru, które można spożywać zamiast klasycznych ciastek lub krakersów. Szukaj takich wzbogaconych o mleko i migdały, ponieważ to sprawi, że dostarczą one Twojemu organizmowi więcej cennych substancji. Co jeszcze? Na przykład batony z bakaliami. Często zawierają one orzechy, suszone owoce i naturalne substancje słodzące, dzięki czemu są bogate w składniki odżywcze, pomimo tego, że nadal smakują równie dobrze co tradycyjne słodycze. W ten sposób można byłoby wymieniać jeszcze wiele rodzajów słodkości, którym jak najbardziej można zrobić miejsce w swojej diecie nawet wówczas, jeśli dbasz o siebie. Znacznie lepiej będzie jednak, jeśli Ty sam(-a) nauczysz się czytać etykiety i sięgać po swoje ulubione produkty w zdrowszej wersji.
O tym, że włączenie słodyczy do diety nie musi być niezdrowe, już mówiliśmy. Warto jednak podkreślić, że nawet te wykonane z wysokiej jakości składników w zbyt dużych ilościach mogą nie być optymalnym rozwiązaniem. We wszystkim należy zachować umiar. O co więc zadbać, aby mieć pewność, że pomimo jedzenia słodyczy, Twoja dieta wciąż jest zdrowa? Przede wszystkim zwróć uwagę na:
Smacznego i powodzenia!
Kinga Kos
Dodaj komentarz