Aby skosztować amerykańskich ciastek wcale nie trzeba wybierać się za ocean – wbrew temu co mogłoby się wydawać, klasyczne czekoladowe ciasteczka rodem z USA, wcale nie są trudne do wykonania w zaciszu własnych czterech ścian. Oto sprawdzony przepis, gwarantujący cukierniczy sukces!
Lista składników na klasyczne ciastka czekoladowe nie jest szczególnie długa. Bez wątpienia przydadzą się jajka, masło, mleko, mąka, cukier, szczypta soli, a także proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Doskonały, czekoladowy smak ciasteczek zapewnia wysokiej jakości kakao, jak na przykład kakao ciemne z Ghany E.Wedel, a ponadto, nie można zapominać o czekoladzie – dobrze sprawdzi się czekolada mleczna E.Wedel.
Przygotowanie ciastek czekoladowych rozpoczyna się od powolnego roztopienia masła, do którego należy dodać cukier, cukier wanilinowy, kakao i sól, a następnie wymieszać. Kolejnym krokiem jest połączenie powstałej masy z jajkami i mlekiem, po czym należy dosypać do niej proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę i mieszać, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Wystarczy już tylko dodać pokrojoną w drobne kawałki czekoladę i można zająć się formowaniem ciasteczek. Do tego celu dobrze sprawdzi się łyżka stołowa – z nabranej nią porcji masy należy uformować niewielką kulkę, a następnie ją spłaszczyć. Układając ciasteczka na blasze, warto pamiętać o zachowaniu pomiędzy nimi kilkucentymetrowych odstępów. Ciastka powinny piec się przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, z termoobiegiem – oznaką ich gotowości są lekko rumieniące się brzegi.
Smak czekoladowych ciasteczek można dodatkowo wzbogacić, dekorując je na przykład rozpuszczoną czekoladą, lukrem lub cukrem pudrem. Chcąc zaserwować słodkie wypieki, uwagę warto zwrócić na kawę i herbatę – w ich towarzystwie, czekoladowe ciasteczka spiszą się wyjątkowo dobrze, a innym przysmakiem, również rodem z USA, który z powodzeniem może się pojawić obok nich są muffiny czekoladowe.
Tagi: ciasteczka, czekolada, Kuchnia, przepisy, słodycze
Dodaj komentarz