• Menu

    Profesjonalne piece do zapiekanek

    Chciałbyś do swojego lokalu gastronomicznego wprowadzić coś nowego? Kultowym polskim fast-foodem, którego popularność nie słabnie, a wręcz z roku na rok rośnie, są zapiekanki. Wbrew pozorom rozpoczęcie przygody z zapiekankami nie jest wcale takie trudne, a specjalne piece do zapiekanek kosztują naprawdę niewiele. W czym może Ci pomóc? Czy warto się zdecydować na zakup jednego z nich?

    piece do zapiekanek

    Piec do zapiekanek – przydatny w każdej gastronomii

    Wbrew pozorom piece do zapiekanek mają bardzo wiele zastosowań i w profesjonalnej kuchni mogą przydać się do naprawdę wielu zadań. Wśród urządzeń wykorzystywanych do przygotowywania tej smacznej potrawy znaleźć można m.in. opiekacze kwarcowe. Jest on opracowany głównie z myślą o opiekaniu bułek i zapiekanek, można więc przy jego pomocy oprócz zapiekanek przygotowywać hot-dogi, tosty, czy spiekane włoskie kanapki. Te profesjonalne urządzenia osiągają gotowość do pracy w czasie pół minuty od włączenia (choć są modele, które gotowość osiągają już w 10 sekund) i pozwalają na ciągłą, wydajną pracę.

    W zależności od modelu można opiec nawet 300 zapiekanek na godzinę – wystarczającą ilość, by poradzić sobie nawet w czasie największego obłożenia. W opiekaczach przeznaczonych do zapiekanek znaleźć można wiele udogodnień ułatwiających pracę – m.in. oddzielne sterowanie górnym i dolnym poziomem grzania, uchwyt do wkładania i wyjmowania rusztów, wysuwana szuflada na okruchy. Wykonanie pieców ze stali nierdzewnej zapewnia długotrwałą eksploatację i ułatwia utrzymanie higieny.

    Inne, często wykorzystywane piece do zapiekanek to piece do pizzy. Ich zastosowanie jest jeszcze szersze – można dzięki nim przygotować niemal dowolną pieczoną potrawę – czy to pizzę, zapiekankę, chleb, bułki czosnkowe, drożdżówki czy panini. Każdy piec do pizzy zapewnia szeroką regulację temperatury – nierzadko nawet do 350 stopni, a nawet więcej, i pozwala na jej płynną regulację, dzięki czemu każdy z przygotowywanych produktów będzie odpowiednio dopieczony.

    Jeszcze innym rodzajem pieca wykorzystywanym do zapiekanek, jest opiekacz z grillem. To chyba najbardziej wszechstronne urządzenie – pozwala na opiekanie, grillowanie i podgrzewanie. Przeznaczone są do ciągłej pracy, nawet w bardzo wymagających warunkach. Dzięki nim można nie tylko upiec wspaniałą zapiekankę czy bułkę do hot-doga, ale także podpiec parówkę czy kiełbasę lub zaoferować inne grillowane produkty. Grille z opiekaczem również są wyposażone w tacki na okruchy, co ułatwia utrzymanie ich w czystości. Górny element grzewczy jest umieszczony na regulowanym zawieszeniu, dzięki czemu dostosowując jego wysokość, można wpływać na tempo przyrządzania i stopień dopieczenia produktów.

    Smaczne zapiekanki – pomysł na sukces!

    Wszyscy uwielbiamy zapiekanki! Z ciągnącym się serem, szynką, pieczarkami – pomysłów na dodatki i składniki wykorzystywane przy ich produkcji nie brakuje. Z tego względu zakup pieca do zapiekanek może okazać się świetną inwestycją. Kupujesz jedno urządzenie, a do swojej małej gastronomii możesz wprowadzić całą gamę produktów. Dlaczego by nie dodać zapiekanek bezglutenowych, na specjalnym cieście? Użyć sera bez laktozy? Wprowadzić wersję light dla dbających o linię? Pomysłów na rozszerzenie oferty nie brakuje – możliwe jest nawet oferowanie całkowicie wegańskich lub wegetariańskich zapiekanek, dzięki czemu dotrzesz do kolejnych klientów. Wystarczy odrobinę pogłówkować, by z tego prostego fast-fooda zrobić flagowy produkt swojego baru.

    Jedną z ciekawych propozycji jest zapiekanka warzywna z jajkiem – sycące i zdrowe danie, całkowicie zrywające ze stereotypem, że jedzenie na mieście musi być niezdrowe. Jak ją zrobić? Wystarczy z bagietki wybrać trochę miąższu, wbić jajko, polać oliwą i ziołami do smaku, ułożyć podpieczone plastry buraka (można je przygotować na tym samym piecu do zapiekanek), opcjonalnie ułożyć plastry kiełbasy, oliwki, sos czosnkowy i inne warzywa (np. plastry pomidora, papryki). Zapiec w piekarniku do ścięcia białek, ewentualnie posypując całość startym serem. Satysfakcja klientów gwarantowana!

    Dobry piec do zapiekanek to podstawa!

    Chcesz rozpocząć zapiekankowy biznes albo po prostu dodać kolejny produkt do oferty? Od dobrego pieca zależy bardzo wiele – szybkość przygotowywania posiłków, bezawaryjność, łatwość konserwacji i czyszczenia. Chciałbyś kupić sprawdzone urządzenie w atrakcyjnych cenach? W takim razie warto odwiedzić gastroprodukt.pl, gdzie znajdziesz nie tylko piece, ale również całą gamę urządzeń przydatnych w gastronomii. Twoi klienci będą zadowoleni!

    Aron Stachecki

     

    Jedna odpowiedź do “Profesjonalne piece do zapiekanek”

    1. magdalena ogórek pisze:

      Dobry piec do zapiekanek to podstawa

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Artykuły powiązane

  • Subskrybuj Nasz Biuletyn

  • Kategorie

  • Subskrybuj Nasz Biuletyn

  • Polecane