• Menu

    Posiłki Dla Pracowników – Dlaczego Duże Firmy W Nie Inwestują?

    Każdy musi jeść. Ten prosty fakt jest jednak tylko jednym z powodów, dla których przerwa na lunch stała się jednym z ważniejszych punktów dnia. Jest ona bowiem nie tylko krótką chwilą na uzupełnienie energii, ale też czasem pozwalającym odetchnąć i oczyścić myśli oraz nawiązywać pozytywne relacje ze współpracownikami. Zatem w myśl zasady, że im lepsza jakościowo przerwa, tym bardziej zadowoleni i produktywni są pracownicy, duże firmy (jak choćby Google, Facebook czy LinkedIn) już od jakiegoś czasu oferują posiłki w pracy. Co sprawia, że warto sięgnąć po właśnie te benefity? O tym opowiemy w poniższym tekście.

    lunchbox, posiłek dla pracownika

    Co sprawia, że warto zapewnić pracownikom posiłki w pracy?

    Posiłki dla pracowników mają szereg zalet, które sprawiają, że pracodawcy często i chętnie sięgają po właśnie ten benefit. Oto najważniejsze z powodów, dla których warto w nie inwestować:

    Niezbędny zastrzyk energii

    Część firm jest po prostu zobligowana przepisami do zapewnienia posiłków dla pracowników. Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów taki posiłek przysługuje każdemu wykonującemu ciężką pracę fizyczną (dla której wydatek energetyczny przekracza 2000 kcal dla mężczyzn lub 1100 dla kobiet) oraz pracujących w ciężkich warunkach — na zewnątrz przy temperaturze poniżej 10°C lub przy wskaźniku obciążenia energetycznego (WBGT) przekraczającym 25°C oraz pod ziemią. Zgodnie z przepisami każdy taki posiłek musi składać się w 50-55% z węglowodanów, w 30-35% z tłuszczów i w 15% z białek oraz mieć wartość energetyczną na poziomie ok. 1000 kcal. W celu sprostania tym wymaganiom zazwyczaj korzysta się z własnych kantyn lub platform do organizacji żywienia pracowniczego. Po przeliczeniu kosztów związanych z budową kantyny lub obsługą wspomnianej platformy wiele firm dochodzi do wniosku, że równie dobrze może je udostępnić także pracownikom nieobjętych obowiązkowym żywieniem i pobierać od nich niewielkie opłaty pokrywające część kosztów.

    lunchbox, posiłek dla pracownika

    Większa wydajność

    Dostarczenie potrzebnej energii w ciągu dnia to niejedyny pozytyw posiłków w pracy. Zdrowa dieta to także klucz do efektywnej pracy — odpowiednio zbilansowany posiłek wzmocni koncentrację i zwiększy czujność (dzięki białku dającemu zastrzyk noradrenaliny i dopaminy) oraz poprawi nastrój (za sprawą węglowodanów pobudzających wydzielanie serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia). Jak ma się to do efektywności pracy? Otóż badania wykonane przez Health Enhancement Research Organization (HERO) pokazały, że zdrowa dieta potrafi podnieść efektywność nawet o 25%.

    Budowanie lojalności

    Nie od dziś wiadomo, że o dobrego pracownika należy dbać. Nic więc dziwnego, że większe firmy wręcz obsypują swoich pracowników korzyściami pozapłacowymi — ubezpieczeniami zdrowotnymi, opieką medyczną, kartami sportowymi i, oczywiście, smacznym jedzeniem (które, nawiasem mówiąc, jest jednym z najczęściej wybieranych benefitów). Dzięki temu pracownik czuje się doceniony i ma świadomość, że firma chce w niego inwestować. Nie ma tym samym podstaw do szukania innego miejsca zatrudnienia. Zatem inwestując w benefity (w tym żywieniowe), pracodawca buduje lojalność zatrudnionych w swojej firmie osób. Dlaczego zatrzymywanie pracowników jest tak ważne? Ponieważ ciągła rekrutacja i szkolenia nowych pracowników generuje spore koszty, których można dość prosto uniknąć. Chyba nie trzeba nikomu przypominać, że jedzenie jest jedną z najbardziej podstawowych potrzeb człowieka. W związku z tym benefity żywieniowe mają duży priorytet dla każdego pracownika i finansowanie ich jest prostą drogą do jego przyciągnięcia i zatrzymania na dłużej.

    Lepsza pozycja na rynku pracy

    Przyszło nam żyć w czasach, w których wysokość wynagrodzenia przestała grać pierwsze skrzypce — dobrze płatnych ofert zatrudnienia jest na rynku pracy obecnie pełno. W związku z tym firmy stawiające na rozwój i poszukujące nowych ludzi muszą się czymś wyróżniać na tle innych. Jednym z mocniejszych punktów wartego uwagi ogłoszenia o naborze jest właśnie dofinansowanie (częściowe lub pełne) do posiłków. Możliwość zjedzenia ciepłego dania bez konieczności opuszczania miejsca pracy to bowiem nie tylko wygoda i oszczędność dla pracownika, ale też mocny argument, który może zaważyć o podjęciu pracy w danej firmie.

    Integracja zespołów

    Wspólne spożywanie posiłków sprzyja niezobowiązującym rozmowom między pracownikami. Pozwalają one nawiązywać pozytywne relacje i stworzyć miłą atmosferę, która będzie się utrzymywać także podczas pracy. Jest to niezwykle ważne dla grupy osób przebywającej ze sobą na co dzień. Wpływ na taką kolej rzeczy ma zagnieżdżone w naszej kulturze poczucie przynależności i budowanie wspólnoty związane z grupowym spożywaniem posiłków. Dzięki temu zespół jedzący razem będzie o wiele bardziej zgrany, co usprawni jego działanie i zmniejszy ryzyko wystąpienia konfliktów.

    Oszczędność czasu

    Poszukiwanie lokalu, w którym można by zjeść lunch lub obiad w trakcie przerwy może być czasochłonne. Każde takie wyjście generuje także sporo stresu związanego z ograniczonym czasem. Często doprowadza to do sytuacji, których chcą uniknąć zarówno pracownicy, jak i pracodawcy — zdenerwowania i przeciągania przerw. Dzięki posiłkom dostarczanym na miejsce pracy można sobie tego oszczędzić — pracownicy będą mieć więcej czasu na odpoczynek i smaczne jedzenie, a pracodawcy nie będą musieli martwić się o nadużycia przerw. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że takie rozwiązanie kwestii żywieniowych daje nawet dodatkowe pół godziny produktywności dziennie na jednego pracownika. W dłuższej perspektywie będzie to zatem spory zysk.

    Oszczędność pieniędzy

    Choć benefity żywnościowe pociągają ze sobą koszty, w dłuższej perspektywie pracodawca tak naprawdę zyskuje. Już wspomniane wyżej dodatkowe pół godziny pracy może wygenerować spore zyski, a wyższa efektywność bez problemu może wyrównać straty. Oczywiście część kosztów można także odzyskać z dopłat za wydawane posiłki, jednak wiele firm coraz częściej oferuje je swoim pracownikom całkowicie za darmo — uzyskane dzięki nim wzrosty efektywności pracy w pełni im to rekompensują.

    Czy jedzenie w pracy jest już powszechnym standardem?

    Można tak powiedzieć, zwłaszcza patrząc na zagraniczne firmy — jedzenie w pracy jest niemal normą np. w Stanach Zjednoczonych. Spora część zagranicznych przedsiębiorstw i zakładów dysponuje nawet własnymi kantynami lub lokalami gastronomicznymi obsługiwanymi przez zewnętrzne przedmioty. Również w Polsce posiłki pracownicze stają się powoli standardem za sprawą dużych firm będących częścią większych zagranicznych koncernów. Zatrudnieni w krajowych filiach pracownicy coraz częściej domagają się równego traktowania pod względem żywieniowym. Obiady firmowe są więc wprowadzane w ramach standaryzowania dostępności benefitów i przestają być dobrem dostępnym jedynie dla wybranych.

    Co jeszcze dają posiłki w pracy?

    Przede wszystkim pozwalają zachować odpowiednie przerwy między posiłkami, co jest bardzo ważne przy zdrowej diecie — odstępy między nimi nie powinny być dłuższe niż 4 godziny. Dostarczają przy tym dobrych jakościowo składników odżywczych, których próżno szukać w fast foodach, na które można sobie pozwolić w ramach krótkiej przerwy związanej z opuszczeniem miejsca pracy (na przemieszczanie się można stracić nawet jej połowę). Oprócz tego dają też sporą wygodę — pracownicy nie muszą się nigdzie przemieszczać ani stać w długich kolejkach. Ponadto dają także możliwość wypróbowania nowych rzeczy — oferty cateringowe i gastronomiczne są zazwyczaj na tyle szerokie, że nie trzeba przejmować się monotonią proponowanego jedzenia. Na koniec warto też wspomnieć, że pozwalają lepiej zaplanować swój dzień — stały punkt w postaci przerwy obiadowej znacznie ułatwia rozplanowanie zadań do wykonania na dany dzień.

    Podsumowanie

    Posiłki dla pracowników niosą ze sobą wiele zalet, korzystnych zarówno dla firm, jak i pracowników w nich zatrudnionych. Nic więc dziwnego, że coraz więcej pracodawców (także w Polsce) sięga po tę formę niepieniężnego nagradzania i oferuje posiłki w miejscu pracy w myśl zasady — najedzony pracownik to zadowolony pracownik. Inwestycja w benefity żywieniowe szybko się bowiem zwraca, a korzyści z nich płynące są nieporównywalnie większe od poniesionych kosztów.

    Jedna odpowiedź do “Posiłki Dla Pracowników – Dlaczego Duże Firmy W Nie Inwestują?”

    1. Borys pisze:

      Nawet jeśli na terenie firmy nie ma stołówki to przecież mozna zamawiać jedzenie z zewnatrz. W Warszawie mamy niedaleko Pizzerię Złota 65. Dowożą całemu zespołowi gotowe dania dwudaniowe. Dowóz za darmo bo do 4 km od lokalu nie jest odpłatny. A jedzenie jak domowe, przede wszystkim świeze i pachnące. Nie to co kolejny batonik wyjęty z szuflady biurka

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Artykuły powiązane

  • Subskrybuj Nasz Biuletyn

  • Kategorie

  • Subskrybuj Nasz Biuletyn

  • Polecane