• Menu

    Najlepsze Whiskey na świecie? Winnica Lidla

    Twój ulubiony alkohol? No jasne że whiskey! Zanim zaczniesz pić swój ulubiony trunek zacznij od znalezienie dobrego towarzystwa. Nie ma nic lepszego niż degustacja dobrych alkoholi w znamienitym gronie. To osoby, z którymi dzielisz ten moment tworzą niezapomniany klimat. A co ze szkłem, w którym serwujesz alkohol? Jeśli masz taką możliwość wybierz szklankę z grubym szkłem  – whiskey od razu smakuje znacznie lepiej! Ile należałoby wlać burbonu do naszej szklanki? No właśnie: “nie za dużo, nie za mało”, a będzie to ok. 35 – 40ml.  Przy zakupach zwróć uwagę na zawartość alkoholu w Twoim trunku. Zazwyczaj to 40%, zdarzają się jednak wyjątki gdzie alkohol to aż 45 – 46% zawartości! Whisky może Was nieźle zaskoczyć, dlatego przez zakupem sprawdzajcie etykietę wybranego produktu. Mając do Lidl kod rabatowy możecie zakupić ulubiony trunek znacznie taniej.

    Whiskey

    Whiskey pite na ciepło? Słyszałeś coś takiego? Niespodzianka, whiskey w temperaturze pokojowej, czyli ok. 20-22 stopnie celsjusza smakuje najlepiej. Dlaczego? Aromaty i smaki są zdecydowanie bardziej intensywne niż te, które będą występowały w schłodzonym bourbonie. Tak jak wszędzie i w tym świecie smakoszy zdarzają się wyjątki. Niektóre rodzaje najlepiej pić mocno schłodzone, nie jest ich jednak wiele.

    Pij whiskey tak jak lubisz. Może być sama, a możesz wymieszać ją z lodem, colą, fantą lub dodać do drinka. Tak jak lubisz. Pamiętaj, że nie ma nic złego w piciu whiskey z dodatkami. Jednak, bourbon pity w wersji solo może odkryć przed Tobą zupełnie nowe aromaty oraz smaki. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z piciem tego alkoholu, polecamy nie zaczynać od drogich wyborów. Miłość do whiskey przychodzi z czasem, dlatego nie warto inwestować fortuny w pierwsze doświadczenia z tym alkoholem. Lepiej zacząć od niższych szczebli i sprawdzić swoje kubki smakowe, by następnie przenieść je na nowy, wyższy poziom degustacji. 

    Czy do whiskey można dolać wody? Jak najbardziej! Jeżeli chcesz zmniejszyć moc Twojego trunku możesz na spokojnie dodać do niego odrobinę wody niegazowanej lub kostki lodu. Dzięki temu nie pozbawisz jej smaku oraz odrobinę osłabisz jej “moc”.

    Kolor ma znaczenie! Dzięki barwie whiskey możesz doskonale określić czy leżakowanie alkoholu trwało długo czy krótko. Im bardziej intensywny kolor (bursztynowy) tym dłużej whiskey odpoczywało w beczkach w oczekiwaniu na butelkowanie.

    Pamiętaj, że dobre whiskey nie musi kosztować fortuny. Zobacz kilka naszych propozycji dobrych trunków. Jakie whiskey kupić?

    FINLAGGAN EILEAN MOR 46%

    Whiskey posiada wyższą zawartość alkoholu, dzięki temu posiadała pełen smak. Na jej intensywność wpływa również fakt iż nie została poddana procesowi filtracji na zimno. Nie znajdziesz w niej również barwienia karmelem. W aromacie przeważa słodki dym torfowy, lekkie nuty medyczne oraz słoność. Whiskey jest oleista, przyprawiona odrobiną słodyczy. Na finiszu – dym żarzącego się jeszcze ogniska. Dla osób, które kochają mocne, intensywne pełne smaki. Trunek znajdziesz w sklepie Lidl.

    JACK DANIEL’S SINGLE BARREL

    Wyjątkowa whiskey leżakująca w dębowych beczkach. Dzięki dużym wahań temperatur w miejscu, w którym umieszczane są beczki, whiskey ma idealne warunki w procesie dojrzewania. Posiada subtelną nutę karmelu oraz przypraw korzennych. Głębokie smaki zostają zrównoważone owocowym akcentem oraz słodkimi, dębowymi aromatami. Whiskey jedyna w swoim rodzaju!

    YELLOW ROSE PREMIUM AMERICAN WHISKEY

    Coś dla fanów ekologii, bowiem alkohol został wyprodukowany w 100% z ekologicznej kukurydzy. Smak trunku jest raczej słodki. Dojrzewa w małych beczkach, dzięki czemu smaki i aromaty są jeszcze bardziej wyraziste. Całość gładka, owiana nutą słodyczy.

    PORT CHARLOTTE 10YO 0,7

    Nieco droższa propozycja dla doświadczonych smakoszy tego trunku. Pochodzi z miasta Islay, tam też jest destylowana, dojrzewa oraz zostaje butelkowana. Codziennie doglądany proces maturacji sprawia, że alkohol jest jeszcze bardziej dopracowany, pełny. Whiskey to, wywodzi się ze społeczności, w której jest głęboko zakorzeniona. Tutaj tradycja łączy się z rewolucją.

    DAVID NICHOLSON RESERVE 50%

    Przepis stworzony przez Davida Nicholsona w 1843 roku. Niezmieniona receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Bourbon zawiera zwiększoną ilość żyta w składzie. Ma pełny, wyraźny oraz korzenny smak. Wyczuwalne aromaty to: mód, wanilia oraz dymne nuty. Finisz zaskoczy Cię swoją gładkością oraz dodatkiem dębu i przypraw. Idealnie sprawdzi się podana z lodem.

    Na zdrowie!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Artykuły powiązane

  • Subskrybuj Nasz Biuletyn

  • Kategorie

  • Subskrybuj Nasz Biuletyn

  • Polecane