• Menu

    Jak zadbać o czystość płyty kuchennej? 4 zasady, o których warto pamiętać

    Płyta kuchenna jest narażona na różne zanieczyszczenia, i nie jest to tylko kurz. W wyniku gotowania pozostają na niej różne zacieki, plamy z tłuszczu czy różne przypalone substancje. Ważne jest, by sposób czyszczenia dostosować do specyfiki danej płyty.

    Czyszczenie płyt gazowych zależy od wielu rzeczy. Kluczowy jest materiał, z którego płyta jest wykonana, i czy posiada palniki czy ruszty, czy jest płytą indukcyjną czy też gazową bez płomieni. Poniżej 4 zasady, o których należy pamiętać, gdy chcemy zadbać o czystość płyty kuchennej.

    płyta kuchenna

    Materiał, z którego jest wykonana płyta kuchenna

    Naczelną zasadą, którą trzeba wziąć pod uwagę przy czyszczeniu płyty kuchenki jest to, by wziąć pod uwagę, z jakiego materiału jest ona wykonana. Płyty gazowe możemy podzielić na:

    • emaliowane – najlepiej czyści się przy użyciu delikatnego mleczka i gąbki, nie wolno jej skrobać, gdyż powoduje to zarysowania,
    • wykonane ze stali nierdzewnej – wymagają mniej delikatności niż ich poprzedniczki, ale nadal nie należy używać ostrych narzędzi, aby zeskrobać na przykład przypalone resztki; taką płytę dobrze jest też wypolerować,
    • ceramiczne – to największa ulga podczas czyszczenia – nie musimy martwić o uszkodzenie takich płyt (szczególnie popularne są płyty gazowe bez płomieni), gdyż są one bardzo odporne na zarysowania; do ich czyszczenia można używać przeznaczonych do skrobania przyrządów oraz do pielęgnacji takich płyt specyfików – działają one szybko i nie wymagają dodatkowego nakładu sił.

    Palniki i ruszty

    Palniki i ruszty to elementy płyty kuchennej, które podczas czyszczenia sprawiają najwięcej zachodu. Z tego też powodu bardzo powszechne stają się płyty kuchenne bezogniowe, na których nie ma palników ani rusztów, a należą do nich płyty kuchenne firmy Solgaz, które zaoszczędzą nam czasochłonnych zabiegów, gdyż bardzo łatwo utrzymać je w czystości, także dlatego, że to płyty ceramiczne. Jeśli jednak mamy płytę gazową z rusztami i palnikami trzeba najpierw ruszty namoczyć w wodzie z płynem do mycia naczyń lub octem i tak pozostawić do „odmięknięcia” na noc. Podobnie należy postąpić z palnikami – należy je przed położeniem na płytę odpowiednio osuszyć. Do palników z żeliwa trzeba użyć specjalnych przeznaczonych do tego materiału preparatów.

    Mocne czy lekkie zabrudzenia

    Przed przystąpieniem do czyszczenia płyty kuchenki należy się przyjrzeć temu, jak mocne są zabrudzenia. Przy lekkich zabrudzeniach sprawdzą się takie zabiegi jak użycie mokrej ściereczki i odrobiny płynu do mycia naczyń (wygoda czyszczenia przy płytach gazowych bez płomieni – taką kuchnię trzeba czyścić, gdy całkowicie ostygnie, najlepiej o czystość takiej kuchenki dbać na co dzień i dbać o czystość spodów garnków, także z tego względu, by nie rysowały powierzchni płyty). Ślady lekkie po wykipieniu wody łatwo usunąć, zwłaszcza z płyt ceramicznych, przy użyciu miękkiej ściereczki i wody z octem. Powierzchnię kuchenek ceramicznych można też czyścić w trybie eko – pastą wykonaną z sody i wody utlenionej. Poradzi sobie ona z zaschniętymi i suchymi plamami (tym bardziej, że takie powierzchnie są odporne na zarysowania).

    Użycie odpowiednich środków

    Choć to zasada wymieniona na końcu to użycie odpowiednich środków jest kluczowe. Zarówno jeśli chodzi o rodzaj materiału, z którego płyta jest wykona, jak i rodzaj zabrudzeń. To zasada, która pozwoli nam cieszyć się dobrą kondycją płyty kuchenki przez długi czas.

    Jeśli istnieje taka możliwość, warto wybrać płytę kuchenną gazową, która jest łatwa w czyszczeniu – a więc najlepiej ceramiczną i pozbawioną palników oraz rusztów.

    Jedna odpowiedź do “Jak zadbać o czystość płyty kuchennej? 4 zasady, o których warto pamiętać”

    1. Weronika pisze:

      Najlepiej jak płyta jest gładka i ze szkła. Wtedy najłatwiej ją utrzymać w czystości. Fajnie wypadają pod tym względem indukcje, lub te rozwiązania solgazu z palnikami pod szkłem. W takim przypadku utrzymanie czystosci jest dużo łatwiejsze. i jest ok. Nie ma tych ohydnych rusztów, które bardzo się brudzą.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Artykuły powiązane

  • Subskrybuj Nasz Biuletyn

  • Kategorie

  • Subskrybuj Nasz Biuletyn

  • Polecane