Po upływie trzech godzin od nagrzania stali, można wyłączyć piekarnik zostawiając ją tam na całą noc. Pozwoli to nam mieć pewność, że stal wystygnie. Z rana będziemy mogli wyjąć ją bezpiecznie z piekarnika. W kwestii utwardzania stali z pomocą palnika, należy pamiętać o ułożeniu metalu o stalowej powierzchni, która przewodzi ciepło.
Utwardzanie stali różni się od procesu utwardzania jej w wodzie. Wybór metody zależy głównie od fragmentu, jaki chcemy hartować. Jeżeli jest dużych rozmiarów oraz jest bardzo używany, najlepszym wyborem będzie hartowanie stali olejem. Gwarantuje to wysoką udarność hartowaną stali, ale detale stracą trochę na twardości. Gdy stalowym fragmentem jest na przykład nóż podręczny, najlepiej wybrać utwardzanie wodą.
Istnieje wiele odpowiedzi na to pytanie. Są osoby, które sięgają po zwykły olej rzepakowy uważając, że będzie on w stu procentach wystarczający. Drudzy natomiast będą polecać profesjonalne oleje do hartowania – oleje hartownicze, niestety kosztują one czasem ponad dwieście złotych. Zdarzają się również Ci, którzy stosują olej silnikowy syntetyczny.
Przemysł stalowy jest jedną z wielu branż, którą w najbliższych latach czeka sporo zagrożeń. Z pewnością branża ta będzie nadal istnieć, jednak niedopasowanie do realiów rynkowych będzie sprawiało mnóstwo problemów dla firm. Przemysł stalowy może spodziewać się zmian pod względem pracowniczym, środowiskowym, administracyjnym i rynkowym. Warto dowiedzieć się, które czynniki mogą wpływać na przemysł stalowy w przyszłości.
Dodaj komentarz