logo
logo
logo
logo
Masownice masarskie

Doskonałość w produkcji mięsa: rola masownic od Nadratowski
Opublikowano: 21 sierpnia 2023

W produkcji mięsa wykorzystuje się specjalistyczne urządzenia. To nie tylko rozdrabniacze, mieszałki i wilko-mieszałki, ale również masownice do mięsa. Jednym z liderów rynku produkcji i dystrybucji tego typu maszyn w Polsce jest firma N&N Nadratowski. W tym artykule zapoznamy się z charakterystyką masownic tego producenta oraz sprawdzimy, jak wpływają one na jakość produkowanych wyrobów.

Do czego służą masownice?

Masownice masarskie to jedne z podstawowych maszyn wykorzystywanych w produkcji mięsnej. Jak sama nazwa wskazuje, służą one do masowania mięsa. To ważny etap całego procesu, dzięki któremu poprawia się jakość końcową wyrobu. Odpowiednie zastosowanie urządzeń w procesie produkcyjnym przekłada się m.in. na poprawioną strukturę mięsa, ulepsza jego barwę czy też bardziej uplastycznia mięśnie. Ma to znaczenie zarówno w przypadku produkcji szynek, mięs mielonych, jak i gotowych produktów garmażeryjnych. Masownice z powodzeniem mogą stanowić element przygotowanej taśmy produkcyjnej. O cały projekt zadba renomowany producent linii produkcyjnych N&N Nadratowski.

Charakterystyka masownic serii NV od N&N Nadratowski

Masownica próżniowa serii NMV od N&N Nadratowski to produkt najwyższej rynkowej jakości. Eksperci producenta zadbali o wykorzystanie innowacyjnych rozwiązań technologicznych w konstrukcji urządzenia. Dzięki temu maszyna posiada m.in. mechaniczne pozycjonowanie bębna i możliwość wychylenia go nawet w zakresie 120 stopni. Zakres pojemności masownicy mieści się w przedziale 300-1000 litrów, a wsad wynosi 160-600 litrów. Urządzenia te powstają ze starannie dobranych komponentów, które są gwarancją wysokiej wydajności, niezawodności wydłużonej żywotności. Oczywiście każda masownica od N&N Nadratowski jest zgodna z obowiązującymi przepisami i normami, dlatego mogą być one wykorzystywane w produkcji spożywczej, w tym w przetwórstwie mięsnym.

Dedykowane modele od N&N Nadratowski posiadają asymetryczne płetwy i regulowany kąt nachylenia bębna. Masowanie może odbywać się dwukierunkowo w zależności od delikatności mięsa. Dodatkowe demontowane widły wewnątrz masownicy pozwalają na obróbkę nawet drobnych elementów. Projektanci masownic N&N Nadratowski uzyskali wysoką szczelność o wartości próżni na poziomie 99% (10mm Hg). Parametr ten jest bardzo ważny w przypadku produkcji spożywczej i nie wolno go bagatelizować.

Masownice masarskie

Zapraszamy do zakupów

Zachęcamy do zapoznania się z ofertą profesjonalnych urządzeń przygotowywanych przez N&N Nadratowski. Jako uznany producent maszyn dla przemysłu spożywczego firma ta od ponad 20. lat dba o zaspokojenie potrzeb wymagających klientów. Dzięki tym urządzeniom można wyraźnie podnieść efektywność prowadzonej produkcji, zminimalizować straty surowcowe oraz poprawić wyniki firmy. Maszyny oferowane przez N&N Nadratowski mogą być dostosowane do potrzeb każdego pojedynczego klienta. Zapraszamy do kontaktu z ekspertem firmy oraz do zakupu jej profesjonalnych maszyn dla przemysłu spożywczego.

Tagi: , ,

Udostępnij ten post:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


Powiązane treści

Czujniki przemysłowe

Czujniki przemysłowe zgodne z technologią IO-...

Inteligentne czujniki przemysłowe to niewielkie, ale kluczowe elementy...
Sprężarki śrubowe

Najczęstsze awarie w sprężarkach śrubowych...

Sprężarki śrubowe odgrywają kluczową rolę w wielu przedsiębiorstwach,...
laserowe cięcie blach

Kiedy się opłaca laserowe cięcie blach?...

Laserowe cięcie blach jest znakomitą technologią ze względu na precyzj...
płytki PCB

Dlaczego wykonywanie płytek drukowanych na za...

Podczas podejmowania decyzji w sprawie produkcji płytek PCB może pojaw...