Zdrowe odżywianie to przede wszystkim unikanie dużej gamy produktów, które dostarczają do organizmu tylko puste kalorie i niezdrowe tłuszcze oraz jedzenie z umiarem. Dzięki przemyślanemu jadłospisowi, czujemy się lekko przez cały dzień, jednocześnie dostarczając organizmowi dużo energii i odpowiednią liczbę kalorii. Jak powinna wyglądać optymalna, zbilansowana dieta?
Zrównoważona dieta, która zaspokaja żywieniowe potrzeby oraz pozwala zachować bilans energetyczny, powinna być indywidualnie dopasowana do każdego z nas. Optymalną dla siebie dietę należy ustalić na podstawie piramidy zdrowego żywienia promowanej przez Ministerstwo Zdrowia oraz Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Ogólne zasady zbilansowanego żywienia zakładają, że powinniśmy spożywać 3-5 posiłków dziennie. Każdy z posiłków powinien być natomiast skomponowany tak, aby:
Ilość energii, jaką powinniśmy dostarczyć organizmowi z pożywienia, zależy od:
Wynika z tego, że dużo większe zapotrzebowanie na energię występuje:
Równowaga energetyczna występuje wtedy, gdy ilość energii spożywanej równa się ilości wydatkowanej. Nie zachodzą wtedy żadne zmiany w masie ciała. W jaki sposób dochodzi do zaburzeń równowagi bilansu energetycznego?
Możemy samodzielnie obliczać wartość energetyczną spożywanych posiłków i tym samym dobrać optymalną dietę. Jeżeli jednak wciąż pojawiają się zaburzenia równowagi energetycznej, najlepiej udać się do dietetyka.
Zbilansowana dieta powinna być bogata w witaminy oraz elektrolity, m.in.: chlor, sód, magnez i potas. Wspomagają one pracę mięśni, w tym także serca i są niezbędne do funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Elektrolity mają zatem szczególne znaczenie i powinny znajdować się w organizmie w odpowiednich proporcjach. Odpowiadają bowiem za przenoszenie ładunków elektrycznych. Potas, na przykład, wchodzi w skład m.in. pompy sodowo-potasowej. Jaki wpływ ma potas na serce?
Potas bierze udział w procesach, które mają kluczowy wpływ na nasze życie. Pełni on istotną rolę w utrzymaniu odpowiedniej równowagi wodno-elektrolitowej oraz w przewodnictwie nerwowo-mięśniowym. Oznacza to, że ma on bezpośredni wpływ na pracę mięśnia sercowego. Jony potasowe przemieszczają się przez specjalne kanały błonowe, mając wpływ na skurcze mięśni gładkich naczyń krwionośnych. W ten sposób regulują ciśnienie krwi[4].
Zaburzenie funkcji kanałów potasowych może prowadzić do nadciśnienia, cukrzycy czy miażdżycy. Dlatego właśnie odpowiednio zbilansowana dieta ma tak ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Niech podstawą twojego jadłospisu stanie się pełnoziarniste pieczywo i makarony, płatki zbożowe i brązowy ryż. Do każdego posiłku dodawaj owoc lub warzywo, zwłaszcza zawierający dużo potasu i witamin – wybieraj buraki, botwinę, słodkie bataty, fasolę, soję, szpinak czy pomidory, a na przekąskę – arbuza, suszone brzoskwinie lub morele.
[1] Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, pod red. M. Jarosz, wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012.
[2] M. Jarosz, E. Rychlik, A. Cichocka, M. Białkowska, Czy wiesz, ile potrzebujesz energii z pożywienia?, wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2019, s. 8.
[3] M. Jarosz, E. Rychlik, A. Cichocka, M. Białkowska, Czy wiesz, ile potrzebujesz energii z pożywienia?, wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2019, s. 14.
[4] M. Sterliński, A. Rakowski, Potas i magnez kluczem do zdrowego serca, https://www.byczdrowym.info/serce-i-krew-9/potas-i-magnez-kluczem-do-zdrowego-serca/#, dostęp online: 22.03.2020.
Dodaj komentarz