Cukrzyca to choroba cywilizacyjna, która dosięga coraz większej populacji. O ile cukrzyca typu I (cukrzyca wrodzona) jest niezależna od naszego trybu życia i zakodowana w genach, tak przed cukrzycą typu II można się skutecznie bronić, a w przypadku diagnozy – znacznie polepszyć swoje rokowania stosując odpowiednią, zbilansowaną dietę.
To, co jemy, ma kluczowe i najważniejsze znaczenie w procesie leczenia cukrzycy, a sumienne monitorowanie glikemii pozwoli na uniknięcie wielu skutków ubocznych tej choroby (min. stopa cukrzycowa, utrata wzroku, uszkodzenie nerek). Jeśli usłyszałeś taką diagnozę – ten poradnik jest dla ciebie. Na początek zapoznaj się z zasadami zdrowego żywienia, zaopatrz się w glukometr i pamiętaj, że nie można zapomnieć także o igłach do glukometru.
Istotą cukrzycy jest niewystarczająca produkcja insuliny przez nasz organizm. Jest to hormon, który odpowiada za regulację poziomu glikemii (prościej mówiąc: cukru) we krwi. Kiedy jest jej za mało, nasze ciało nie jest w stanie poradzić sobie ze zbyt dużą podażą węglowodanów i reaguje gwałtownym wzrostem poziomu cukru we krwi, co w konsekwencji uszkadza niemal wszystkie komórki w naszym ciele. Na takie uszkodzenia narażone są szczególnie nerwy, naczynia krwionośne, oczy oraz nerki, dlatego to one często chorują jako pierwsze. Pewne produkty spożywcze powodują bardzo szybki wzrost poziomu glikemii, a inne powolny – to właśnie te ostatnie powinny stanowić podstawę codziennej diety.
Podstawą diety cukrzycowej powinny stanowić produkty o tak zwanym niskim ładunku glikemicznym, czyli takie, które poziom cukru podnoszą równomiernie, długotrwale, dając poczucie sytości na długo. Należą do nich produkty pełnoziarniste ( wybierajmy mąkę razową, zamiast pszennej), nieprzetworzone, ugotowane na półtwardo. W diecie powinny dominować warzywa, nabiał, wysokiej jakości pieczywo pełnoziarniste, chude mięso. Definitywnie wykluczamy cukier (możemy stosować zamienniki w postaci słodzików, ksylitolu czy erytrytolu), białą mąkę i wysoko przetworzone produkty typu fast – food. Powinniśmy także rozważnie wybierać owoce i spożywać je wyłącznie w ramach posiłku zawierającego białko lub błonnik – czyli zamiast jeść jabłko na przekąskę, zjedzmy jogurt wysokobiałkowy typu skyr, dołóżmy do tego jabłko i posypmy otrębami – tak skomponowany posiłek nie wywoła piku glikemicznego, dzięki czemu cukier po posiłku będzie zdecydowanie niższy.
Tak naprawdę nie tylko sposób komponowania posiłków ma znaczenie w kontroli cukrzycy. Osoby na nią chorujące powinny zjadać około 6 posiłków dziennie: 3 główne i 3 mniejsze przekąski, w możliwie równych ostępach czasu. W zależności od zaleceń lekarza i twojej sytuacji, będziesz musiał mierzyć cukier prawdopodobnie przed pierwszym posiłkiem i 1-2 godziny po głównych. To wystarczy, żeby sprawdzić czy leczenie dietetyczne działa. W przeciwnym razie, konieczne może okazać się włączenie insuliny w zastrzykach.
Kolejnym, nie mniej ważnym filarem walki z cukrzycą jest codzienna aktywność fizyczna indywidualnie dostosowana do twoich możliwości. Już niewielka porcja ruchu skutecznie zbija nadprogramowe poziomy cukru we krwi.
Pamiętaj, że cukrzyca – mimo że nie boli, jest chorobą podstępną i bardzo groźną. Warto wdrożyć proste zalecenia, aby móc cieszyć się zdrowiem na długi czas.
Tagi: Cukrzyca, dieta, zdrowie
Dodaj komentarz