logo
logo
logo
logo
Masownice masarskie

Doskonałość w produkcji mięsa: rola masownic od Nadratowski
Opublikowano: 21 sierpnia 2023

W produkcji mięsa wykorzystuje się specjalistyczne urządzenia. To nie tylko rozdrabniacze, mieszałki i wilko-mieszałki, ale również masownice do mięsa. Jednym z liderów rynku produkcji i dystrybucji tego typu maszyn w Polsce jest firma N&N Nadratowski. W tym artykule zapoznamy się z charakterystyką masownic tego producenta oraz sprawdzimy, jak wpływają one na jakość produkowanych wyrobów.

Do czego służą masownice?

Masownice masarskie to jedne z podstawowych maszyn wykorzystywanych w produkcji mięsnej. Jak sama nazwa wskazuje, służą one do masowania mięsa. To ważny etap całego procesu, dzięki któremu poprawia się jakość końcową wyrobu. Odpowiednie zastosowanie urządzeń w procesie produkcyjnym przekłada się m.in. na poprawioną strukturę mięsa, ulepsza jego barwę czy też bardziej uplastycznia mięśnie. Ma to znaczenie zarówno w przypadku produkcji szynek, mięs mielonych, jak i gotowych produktów garmażeryjnych. Masownice z powodzeniem mogą stanowić element przygotowanej taśmy produkcyjnej. O cały projekt zadba renomowany producent linii produkcyjnych N&N Nadratowski.

Charakterystyka masownic serii NV od N&N Nadratowski

Masownica próżniowa serii NMV od N&N Nadratowski to produkt najwyższej rynkowej jakości. Eksperci producenta zadbali o wykorzystanie innowacyjnych rozwiązań technologicznych w konstrukcji urządzenia. Dzięki temu maszyna posiada m.in. mechaniczne pozycjonowanie bębna i możliwość wychylenia go nawet w zakresie 120 stopni. Zakres pojemności masownicy mieści się w przedziale 300-1000 litrów, a wsad wynosi 160-600 litrów. Urządzenia te powstają ze starannie dobranych komponentów, które są gwarancją wysokiej wydajności, niezawodności wydłużonej żywotności. Oczywiście każda masownica od N&N Nadratowski jest zgodna z obowiązującymi przepisami i normami, dlatego mogą być one wykorzystywane w produkcji spożywczej, w tym w przetwórstwie mięsnym.

Dedykowane modele od N&N Nadratowski posiadają asymetryczne płetwy i regulowany kąt nachylenia bębna. Masowanie może odbywać się dwukierunkowo w zależności od delikatności mięsa. Dodatkowe demontowane widły wewnątrz masownicy pozwalają na obróbkę nawet drobnych elementów. Projektanci masownic N&N Nadratowski uzyskali wysoką szczelność o wartości próżni na poziomie 99% (10mm Hg). Parametr ten jest bardzo ważny w przypadku produkcji spożywczej i nie wolno go bagatelizować.

Masownice masarskie

Zapraszamy do zakupów

Zachęcamy do zapoznania się z ofertą profesjonalnych urządzeń przygotowywanych przez N&N Nadratowski. Jako uznany producent maszyn dla przemysłu spożywczego firma ta od ponad 20. lat dba o zaspokojenie potrzeb wymagających klientów. Dzięki tym urządzeniom można wyraźnie podnieść efektywność prowadzonej produkcji, zminimalizować straty surowcowe oraz poprawić wyniki firmy. Maszyny oferowane przez N&N Nadratowski mogą być dostosowane do potrzeb każdego pojedynczego klienta. Zapraszamy do kontaktu z ekspertem firmy oraz do zakupu jej profesjonalnych maszyn dla przemysłu spożywczego.

Tagi: , ,

Udostępnij ten post:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


Powiązane treści

Lakierownie

Lakierownie nietypowych kształtów – wyz...

Lakierowanie tworzyw sztucznych oferuje liczne korzyści i zastosowania...
Czujniki przemysłowe

Czujniki przemysłowe zgodne z technologią IO-...

Inteligentne czujniki przemysłowe to niewielkie, ale kluczowe elementy...
Sprężarki śrubowe

Najczęstsze awarie w sprężarkach śrubowych...

Sprężarki śrubowe odgrywają kluczową rolę w wielu przedsiębiorstwach,...
laserowe cięcie blach

Kiedy się opłaca laserowe cięcie blach?...

Laserowe cięcie blach jest znakomitą technologią ze względu na precyzj...