W ciągu ostatnich lat powstało wiele kawiarni i lokalów serwujących desery oraz ciepłe napoje. W związku z tym, że Polacy coraz więcej czasu spędzają na mieście, a mniejsze firmy chętnie wynajmują miejsca na spotkania z klientami lub biurowe eventy, otworzenie własnej kawiarni stało się dochodowym biznesem.
Jednak aby osiągnąć sukces, trzeba nie tylko zatrudniać profesjonalistów i dbać o jakość kupowanych produktów, ale także zainwestować w niektóre urządzenia. Poniżej przedstawiamy 5, które obowiązkowo muszą znaleźć się w każdej kawiarni.
Podstawowym elementem wyposażenia kawiarni jest dobry ekspres do kawy. Jakie obecnie cieszą się największym powodzeniem wśród właścicieli lokalów gastronomicznych? Na pewno profesjonalne ekspresy ciśnieniowe. Koszt tych gastronomicznych to od ok. 2 tyś. do 20 tyś., dlatego warto zdecydować się na produkt, który będzie dostosowany do wielkości lokalu, ale przede wszystkim do budżetu. Dlaczego dobór ekspresu to ważna sprawa? Kawa to podstawa takich lokalów gastronomicznych, a wysokiej jakości urządzenie pozwoli zaoszczędzić miejsce, w którym pojawiłyby się np. dodatkowe spieniacze do mleka.
Co najlepiej komponuje się z kawą lub herbatą? Wspaniałe ciasta oraz desery. Aby je przygotować, konieczne jest nie tylko zatrudnienie kompetentnych osób i wybór wysokiej jakości składników, ale również przechowywanie. W tym celu warto odwiedzić sklep taki jak np. horeca-24.pl i wybrać ladę chłodniczą. To urządzenie świetnie nadaje się do eksponowania firmowych smakołyków, a dzięki odpowiedniej temperaturze bardzo długo zachowują one świeżość.
Zmywarka gastronomiczna to nieocenione urządzenie, dzięki któremu zmywanie naczyń przebiega szybko i sprawnie, zwłaszcza przy sporym ruchu (w weekend lub gdy na mieście odbywa się duże wydarzenie). Dobra zmywarka powinna posiadać dodatkową funkcję zaparzania – pozwoli to spełnić wszystkie podstawowe zasady higieny – i nadawać się do mycia naczyń wykonanych z każdego rodzaju materiału.
Dlaczego akurat to urządzenie musi znaleźć się w kawiarni? Decyduje o tym przede wszystkim duża popularność koktajli typu smoothie. Te owocowo-warzywne smakołyki chętnie zamawiają wielbiciele zdrowej diety i bycia fit, dlatego wyciskarka wolnoobrotowa to inwestycja. Oprócz smoothie wyciskarki zdecydowanie przyśpieszą przygotowywanie domowej roboty soków, np. z cytrusów, jabłek oraz owoców leśnych.
Wiele osób wybierających się do kawiarni liczy nie tylko na pyszne napoje ciepłe i kawałek smakowitego ciasta, ale także na porcję lodów. Urządzeniem, który ułatwi ich przechowywanie, będzie konserwator do lodów – latem można go ustawić, np. tuż przed wejściem do lokalu. Jaki konserwator wybrać? Sprawdzą się przede wszystkim te z chłodzeniem nawiewnym oraz wyposażone w blachy ze stali nierdzewnej, które są trwałe, a do tego nie ulegają korozji.
Tagi: bar, Ekspres, gastronomia, kawa, kawiarnia
My wreszcie kupiliśmy zmywarkę ;)Po 2 tyg. od otwarcia znalazł się budżet i zamówiliśmy z media expertu za 1500 :O
tabletki dodają za darmo z tego co się doczytałem.
jak kupować to już porządna taką do gastronomii jak na przykład Winterhalter ma a nie jakieś byle co żeby się zepsuło zaraz
Dodaj komentarz