logo
logo
logo
logo
ekspres do kawy

5 urządzeń, które muszą znaleźć się w każdej kawiarni
Opublikowano: 28 listopada 2017

W ciągu ostatnich lat powstało wiele kawiarni i lokalów serwujących desery oraz ciepłe napoje. W związku z tym, że Polacy coraz więcej czasu spędzają na mieście, a mniejsze firmy chętnie wynajmują miejsca na spotkania z klientami lub biurowe eventy, otworzenie własnej kawiarni stało się dochodowym biznesem.

Jednak aby osiągnąć sukces, trzeba nie tylko zatrudniać profesjonalistów i dbać o jakość kupowanych produktów, ale także zainwestować w niektóre urządzenia. Poniżej przedstawiamy 5, które obowiązkowo muszą znaleźć się w każdej kawiarni.

Ekspres do kawy

Podstawowym elementem wyposażenia kawiarni jest dobry ekspres do kawy. Jakie obecnie cieszą się największym powodzeniem wśród właścicieli lokalów gastronomicznych? Na pewno profesjonalne ekspresy ciśnieniowe. Koszt tych gastronomicznych to od ok. 2 tyś. do 20 tyś., dlatego warto zdecydować się na produkt, który będzie dostosowany do wielkości lokalu, ale przede wszystkim do budżetu. Dlaczego dobór ekspresu to ważna sprawa? Kawa to podstawa takich lokalów gastronomicznych, a wysokiej jakości urządzenie pozwoli zaoszczędzić miejsce, w którym pojawiłyby się np. dodatkowe spieniacze do mleka.

Witryna chłodnicza

Co najlepiej komponuje się z kawą lub herbatą? Wspaniałe ciasta oraz desery. Aby je przygotować, konieczne jest nie tylko zatrudnienie kompetentnych osób i wybór wysokiej jakości składników, ale również przechowywanie. W tym celu warto odwiedzić sklep taki jak np.  horeca-24.pl i wybrać ladę chłodniczą. To urządzenie świetnie nadaje się do eksponowania firmowych smakołyków, a dzięki odpowiedniej temperaturze bardzo długo zachowują one świeżość.

Zmywarka gastronomiczna

Zmywarka gastronomiczna to nieocenione urządzenie, dzięki któremu zmywanie naczyń przebiega szybko i sprawnie, zwłaszcza przy sporym ruchu (w weekend lub gdy na mieście odbywa się duże wydarzenie). Dobra zmywarka powinna posiadać dodatkową funkcję zaparzania – pozwoli to spełnić wszystkie podstawowe zasady higieny  – i nadawać się do mycia naczyń wykonanych z każdego rodzaju materiału.

Wyciskarki wolnoobrotowe

Dlaczego akurat to urządzenie musi znaleźć się w kawiarni? Decyduje o tym przede wszystkim duża popularność koktajli typu smoothie. Te owocowo-warzywne smakołyki chętnie zamawiają wielbiciele zdrowej diety i bycia fit, dlatego wyciskarka wolnoobrotowa to inwestycja. Oprócz smoothie wyciskarki zdecydowanie przyśpieszą przygotowywanie domowej roboty soków, np. z cytrusów, jabłek oraz owoców leśnych.

Konserwator do lodów

Wiele osób wybierających się do kawiarni liczy nie tylko na pyszne napoje ciepłe i kawałek smakowitego ciasta, ale także na porcję lodów. Urządzeniem, który ułatwi ich przechowywanie, będzie konserwator do lodów – latem można go ustawić, np. tuż przed wejściem do lokalu. Jaki konserwator wybrać? Sprawdzą się przede wszystkim te z chłodzeniem nawiewnym oraz wyposażone w blachy ze stali nierdzewnej, które są trwałe, a do tego nie ulegają korozji.

 

Tagi: , , , ,

Udostępnij ten post:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


Liczba komentarzy: 3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


Powiązane treści

Wyposażenie restauracji

Wyposażenie restauracji jako sposób na budowa...

Wyposażenie restauracji to nie tylko kwestia praktyczna, lecz...
Kawa zbożowa

Przejdź na zdrowszą stronę – spróbuj ka...

Kawa zbożowa to napój, który zyskuje coraz większą popularność wśród o...
lada chłodnicza

Czym się kierować przy wyborze lady chłodnicz...

Lada chłodnicza to najpopularniejsze urządzenie, które wykorzy...
Jak wyposażyć lokal gastronomiczny

Jak wyposażyć mały lokal gastronomiczny?...

Jeśli zostałeś właśnie właścicielem małego lokalu gastronomicz...