Energia – bez niej trudno byłoby nam funkcjonować. Potrzebna jest nie tylko do aktywności fizycznej czy do wzrostu organizmu, ale także do tak prostej czynności, jak oddychanie. Podstawowym źródłem energii dla człowieka są oczywiście pokarmy. Od tego, ile i co jemy zależy w głównej mierze to, w jakiej postaci i ile energii dostarczymy organizmowi.
Człowiek może dostarczyć organizmowi energię pod różnymi postaciami. Wyróżnia się cztery główne jej źródła: węglowodany, tłuszcze, białka oraz alkohole. Jedynie pierwsze trzy źródła są rozkładane w organizmie, a alkohol od razu wchłaniany jest do krwi. Cukry rozkładają się na glukozę, fruktozę i galaktozę, tłuszcze na kwasy tłuszczowe oraz glicerol, a białka na aminokwasy.Węglowodany dostarczają nam 4 kcal z 1 grama, tłuszcze ok 9 kcal, a białka podobnie jak cukry 4 kcal.
Podstawowa jednostka energetyczna naszego organizmu to ATP (adenozynotrifosforan). Cząsteczki te produkowane są przez cały czas. Pełnią one rolę nośnika energii i powstają w każdej komórce w wyniku rozpadu odpowiednich składników odżywczych.
Mówiąc o naturalnych źródłach energii, mamy przede wszystkim na myśli owoce, warzywa oraz pozostałe rośliny. Jak dobrze wiecie, zawierają one w większości wszystkie z podstawowych źródeł energii i niekoniecznie w takich samych proporcjach. Po które rośliny sięgać, by dostarczyć nie tylko potrzebną energię, ale by dodatkowo zadbać o uzupełnienie w organizmie niedoborów witamin czy innych minerałów? Przedstawiamy kilka produktów, które z pewnością są bombami witaminowymi.
Szpinak – o nim chyba słyszał każdy. W dzieciństwie wciskali nam go w szkołach w postaci mdłej papki, która ani zbyt dobrze nie wyglądała, ani tym bardziej nie smakowała. Warto jednak zrobić drugie podejście i przekonać się, jak wiele właściwości mu zawdzięczamy i jak przepyszny może być, gdy się go odpowiednio doprawi. Szpinak nie ma dużo kalorii, w 100 g są to zaledwie 23 kcal, więc możemy bez przeszkód jeść go w dużych ilościach. Co ciekawe, roślina ta pomaga budować masę mięśniową, a także zwalcza wolne rodniki, wspomaga koncentrację i zwiększa odporność.
Wiele roślin, takich jak jarmuż, aronia czy czystek zawiera antyoksydanty. Przeciwutleniacze przede wszystkim zapobiegają nowotworom, miażdżycy czy chorobom serca, ale także wzmacniają ogólną odporność naszego organizmu.
Na uwagę zasługują także popularne od pewnego czasu nasiona chia. Dlaczego? Z punktu widzenia dostarczania energii do organizmu, jest to bardzo przydatna roślina. Przede wszystkim zawiera ona leptynę, której działanie powoduje zwiększenie poziomu energii w organizmie. Jest również bogata w kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6.
Jeśli chcecie dowiedzieć się, jakie właściwości mają młody jęczmień, aronia czy jagody goji, zajrzyjcie na stronę naturapluszdrowie.pl, gdzie dowiecie się wszystkiego o zastosowaniu i wartościach odżywczych wielu roślin.
Jeśli nie jesteście w stanie zaopatrzyć się we wszystkie warzywa i owoce, które bogate są w różnego rodzaju minerały i witaminy, warto uzupełnić ich niedobór za pomocą dostępnych na rynku suplementów. Szeroki wybór znajdziecie na stronie: ekamedica24.pl.
Tagi: alkohole, białka, tłuszcze, węglowodany, zdrowie
Dodaj komentarz