
Smażalnia ryb nie musi być wyłącznie sezonową knajpką nad morzem czy nad jeziorami. Równie dobrze można wprowadzić odrobinę morskiego, wakacyjnego klimatu do centrum miasta i przez okrągły rok serwować rybne przysmaki. Aby otworzyć tego typu lokal, trzeba nie tylko spełnić określone wymagania i załatwić niezbędne formalności, ale również dobrze przemyśleć wszystkie detale. Od czego zacząć?
Na kulinarnych mapach wielu miast nieustannie pojawiają się coraz to nowe restauracje, puby i kawiarnie. W związku z dużą konkurencją, warto zadbać, aby twój lokal wyróżniał się wśród innych i przyciągał klientów oryginalnym, nieszablonowym wystrojem, przyjemną atmosferą i dobrym jedzeniem. Zanim więc podejmiesz ostateczną decyzję o otwarciu smażalni, zastanów się, czy masz już konkretną wizję tego lokalu: w jakim stylu zostanie on urządzony, jakie będzie menu itp. Zaplanuj najdrobniejsze szczegóły – dzięki temu na etapie realizacji wszystko będzie się odbywać znacznie sprawniej.
Ważnym czynnikiem powodzenia każdej restauracji jest lokalizacja. Jeżeli otwierasz smażalnię nad morzem, najlepiej postarać się o lokal blisko plaży lub przy obleganym deptaku – wówczas możesz liczyć na dużą liczbę klientów w sezonie, nawet jeżeli tuż obok znajdują się dwie inne smażalnie. Ale już otwierając tego typu restaurację w środku dużego miasta, warto zwrócić uwagę na sąsiedztwo innych punktów gastronomicznych. Korzystnym rozwiązaniem będzie również smażalnia w dzielnicy oddalonej od centrum, na osiedlu, na którym nie ma zbyt wielu knajpek i pubów.
Wyposażenie lokali gastronomicznych jest dość ściśle określone: przede wszystkim należy pamiętać o łatwo zmywalnych powierzchniach i meblach oraz porządnej wentylacji. Dla każdego rodzaju produktów (np. warzyw, ryb) powinna być przeznaczona osobna chłodnia i osobna umywalka. Brudne naczynia powinny znajdować się również w oddzielnym zlewie. Poza tym wśród standardowych sprzętów w smażalni powinna znaleźć się frytkownica, patelnie do ryb i płyty grillowe.
Chcąc stworzyć dobrą i chętnie odwiedzaną smażalnię, nie należy oszczędzać na produktach. Regularnie dostarczane świeże ryby to podstawa – kupowanie mrożonych filetów podejrzanej jakości w hipermarketach nie wchodzi w grę. Oprócz jedzenia trzeba też zadbać o odpowiednie napoje: do ryby najlepiej sprawdzi się piwo i białe wino. W tym przypadku również warto nawiązać współpracę ze sprawdzonymi, renomowanymi dostawcami, jak np. Eurocash Alkohole. Bogaty wybór dostępny na stronie internetowej hurtowni (http://alkohole.eurocash.pl/) pozwoli nam skompletować atrakcyjną i zróżnicowaną ofertę dla klientów smażalni.
Przed otwarciem smażalni ryb musimy zarejestrować działalność gospodarczą w CEIDG lub KRS. Niezbędne jest również uzyskanie pozwolenia na prowadzenie lokalu od Sanepidu (z tym wiąże się m.in. wdrożenie wymogów HACCP) oraz od Państwowej Straży Pożarnej. Planując sprzedaż alkoholu, trzeba też zdobyć koncesję, którą wydaje prezydent miasta, a w mniejszych miejscowościach – burmistrz lub wójt gminy.
Na czym najlepiej smażyć. Olej czy futura
Dodaj komentarz