W ostatnich dniach najbardziej pożądanym produktem spożywczym jest cukier. Półki sklepowe oznaczone napisem „cukier” są puste, a strony internetowe oferują zakup cukru w cenie od 7,50 do 9,90 zł za kg. Z czego to wynika? Opinii jest wiele. Najbardziej racjonalna wydaje się być zwyczajna chęć zysku i podbitka cen. Pewnych doświadczeń z brakiem towarów nabyliśmy w czasie pandemii, gdzie masowo wykupywaliśmy ryż, kasze czy makarony. Teraz nadszedł czas na cukier. Być może zniknie z półek na dłużej, ale kto wie? Może powróci lada moment w wysokiej cenie, a i tak wszyscy poczują się zadowoleni i wygrani – bo mają cukier?
Jak podaje GUS, przeciętny Polak zużywa 44,5 kg cukru rocznie. To aż 12 kg więcej niż dekadę temu. Może zamiast wszczynać poszukiwania cukru w sklepach, warto wszcząć nad tym refleksję? Co prawda spożycie czystego cukru nie jest aż tak duże, jak produktów, które go zawierają, to jednak dane te są niepokojące.
Pamiętajmy – cukier nie jest produktem pierwszej potrzeby! Bez niego można żyć, a może to jest odpowiedni czas, by spróbować choćby ograniczyć jego spożycie?
Zapewne każdy z nas ma świadomość, że nadmierne spożycie cukru prowadzi do negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Każdy na pewno spotkał się z określeniem „biała śmierć”, czy z tym, że cukier uzależnia. To nie są luźne slogany. To prawda. Zadajmy sobie pytanie, czy gdyby w sklepie zabrakło nagle soczewicy, tofu czy dorsza, wszyscy rzuciliby się na poszukiwania w inne miejsca? Nie!
Jesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnego kryształu. Mamy jednak dostęp do o wiele zdrowszych zamienników cukru. Stewia, ksylitol, a może erytytol?
Stewia – oprócz substancji słodzących jest bogata w kwas foliowy, witaminę C, potas, magnez, żelazo i wapń. Jest dużo słodsza od cukru, dlatego gramaturowo zużyjemy jej dużo mniej
Ksylitol – to na ten zamiennik najczęściej pada wybór. Jest coraz bardziej znany w Polsce, jego przewagą nad cukrem jest znacznie niższy indeks glikemiczny. Wygląda i smakuje podobnie do cukru, jednak ma o 40% mniej kalorii, dlatego często jest wybierany przez osoby odchudzające się. Pozyskiwany jest z brzozy.
Erytrytol – wciąż mało znany zamiennik cukru. Jeden z najlepszych, bo ma zerową wartość energetyczną, a smakuje jak cukier, jest tylko nieco mniej słodki. Nie jest metabolizowany przez organizm, służy dosłodzeniu pokarmów, jednak nie dostarczy nam zbędnych kalorii.
Otyłość, zwiększony głód, rozdrażnienie, kiepski nastrój, problemy ze snem, podwyższone ciśnienie – to główne skutki nadmiaru cukru w diecie. Jest ich o wiele więcej. Najgorsze jest to, że cukier jest najpopularniejszym, legalnie dostępnym środkiem uzależniającym, Uzależnione są od niego coraz to młodsze dzieci.
Możemy siać panikę w obecnej sytuacji, gdzie cukier jest mało dostępny a jego cena wzrasta z dnia na dzień, ale po co panikować? Może dzięki temu jako społeczeństwo ograniczymy spożycie cukru, zastępując go naturalnymi, zdrowymi zamiennikami?
Dla wielbicieli przetworów: ksylitol i erytrytol można stosować do „słoików”. Sprawdzi się tak samo dobrze, a przetwory na pewno będą o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne.
Kamila Em.
Tagi: cukier, dieta, Gospodarka, zdrowieDobre rady, na pewno skorzystam
Dodaj komentarz