Wyjazdy kamperem zyskują na popularności w ostatnich latach. Dają swobodę i elastyczność w planowaniu podróży, a także niezależność i wygodę wynikającą z posiadania własnego domu na czterech kółkach. To miejsce do spania, wypoczynku, ale też przyrządzania i spożywania posiłków – wystarczy zadbać o odpowiednie zaplanowanie kuchni.
Z czego powinna się składać kuchnia w kamperze? Jakie meble i sprzęty AGD w niej umieścić? Czym się kierować podczas dobierania poszczególnych elementów? O tym napiszemy poniżej.
Choć najczęściej nie jest to zbyt duża przestrzeń, to i tak wnętrze kampera dzieli się na kilka stref funkcyjnych. Kuchnia zalicza się do najważniejszych. Bez niej naprawdę trudno obyć się w domu na kółkach podczas dłuższych i krótszych podróży.
Kamperowa kuchnia daje komfort przyrządzania własnych posiłków w czasie wyjazdów – w trasie czy na polu kempingowym. Zyskuje się pełną niezależność od zewnętrznych lokali gastronomicznych lub dostępności ulubionych produktów w sklepach. Większość asortymentu można bowiem zabrać ze sobą. W pojeździe da się bez trudu przechowywać zapasy, wszystkie naczynia i sprzęty potrzebne do ugotowania preferowanych dań dla wszystkich uczestników, w tym najmłodszych dzieci.
W kuchni nie tylko przyrządza się posiłki. To też przestrzeń, w której wspólnie się je spożywa. Łączy ona zatem funkcję domowej kuchni i jadalni, zapewniając również warunki do wypoczynku, rozmów i zabaw z dziećmi. Trzeba tylko zadbać o odpowiednie wyposażenie, jak choćby to oferowane przez InterCamp.
O czym nie można zapomnieć, gdy projektuje się kuchnię do kampera? Podstawą są oczywiście meble – szafy, szafki, pułki i blaty. Warto zdecydować się na meble przygotowywane na wymiar. Pozwala to optymalnie wykorzystać każdy fragment niezbyt dużego wnętrza. Najlepiej wprowadzić wiele miejsc pozwalających na schowanie produktów spożywczych i sprzętów niezbędnych do gotowania. Oprócz typowych blatów do przyrządzania jedzenia przydaje się także stolik – miejsce do pracy, spożywania posiłków czy przyjemnych rozmów przy kubku herbaty.
Poza tym w kamperze niezbędne jest miejsce do mycia naczyń. Może to być niewielki zlew (zwłaszcza wariant pod zabudowę). Zwolennicy optymalizacji przestrzeni chętnie decydują się na modele łączące zlewozmywak z kuchenką, a nawet na podręczne zmywarki kompaktowe do kampera.
Kuchnia w kamperze wymaga zakupu odpowiedniego sprzętu AGD, by być w pełni funkcjonalną przestrzenią do gotowania. O czym nie można zapomnieć? Podstawą jest oczywiście kuchenka. Do dyspozycji podróżników są rozwiązania:
Pierwsze z nich to opcja praktyczna, która wymaga wyłącznie zapasów naboi gazowych lub zbiorników LPG. Druga natomiast wyróżniają się sporą praktycznością, choć lepiej korzystać z nich w miejscach, gdzie mamy stały dostęp do zasilania.
W kuchni przydaje się lodówka, która umożliwia przechowywanie delikatniejszych produktów spożywczych. Występują dwa typy konstrukcji:
Niektóre modele bywają wyposażone nawet w niewielką zamrażarkę. Wielkość i typ urządzenia dobiera się do danej przestrzeni oraz potrzeb konkretnych użytkowników.
Wyposażenie kuchni do kampera najczęściej jest minimalistyczne, jasne (optyczne powiększenie wnętrza), wykonane z trwałych materiałów. Odpowiednie zaprojektowanie przestrzeni oraz kompleksowe dopasowanie wszystkich potrzebnych elementów pozwala stworzyć wygodną i stylową kuchnię, odpowiadającą wszystkim potrzebom użytkowników. A to sprawia, że każda podróż staje się jeszcze przyjemniejsza.
Tagi: AGD, kamper, Kuchnia
Dodaj komentarz