Kobiety, które spodziewają się dziecka, są szczególnie narażone na niedobory witaminy D.
Warto wiedzieć, że składnik ten jest potrzebny do prawidłowego rozwoju płodu oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, zębów, a także wpływa na wchłanianie wapnia, fosforu i utrzymywania ich na odpowiednim poziomie we krwi u ciężarnych.
Dlatego też poziom witaminy D powinien być regularnie kontrolowany i suplementowany pod kontrolą lekarza podczas okresu ciąży.
Odpowiednia ilość witamina D dostarczana do organizmu ma szczególne znaczenie dla kobiet w okresie ciąży. Rozwijający się płód potrzebuje bowiem dużych ilości wapnia, a to właśnie witamina D w znacznym stopniu odpowiada za regulację gospodarki wapniowej. Jeśli kobieta nie dostarcza sobie odpowiednich składników w diecie, jedynym źródłem wapnia dla płodu może być szkielet matki, czego efektem jest demineralizacja kości, osłabienia zębów i rozwoju osteoporozy u ciężarnej.
Co więcej, problemy z układem kostnym związane z niedoborem witaminy D to dopiero początek potencjalnych zaburzeń zdrowotnych. Kolejne mogą dotyczyć układu odpornościowego i mięśniowego.
Takich problemów można uniknąć. Jedną z metod jest ekspozycja na słońce, ponieważ witamina D jest syntezowana w skórze człowieka przy pomocy promieni słonecznych. By witamina słońca mogła być wytwarzana przez organizm pod wpływem promieniowania UVB, należy przebywać w nasłonecznionym miejscu codziennie przez co najmniej 15-20 minut z odkrytą powierzchnią ciała w 18 proc. W szerokościach geograficznych, w których leży Polska jest to jednak utrudnione, a nawet niemożliwe w okresie jesieni i zimy.
Dlatego też istotna jest odpowiednia dieta, a także suplementacja. Źródłem cennej witaminy D są m.in. tłuste, morskie ryby, takie jak węgorz, dziki łosoś, makrela i śledź, a także żółtka jaj, mleko i jego przetwory. Produkty te powinny więc znaleźć się w diecie ciężarnej. Trudno jednak o wyrównanie niedoborów jedynie przy pomocy diety. By było to skuteczne, przyszła mama musiałaby zjadać codziennie np. kilkadziesiąt jaj lub kilka kilogramów sera żółtego. By uniknąć problemów zdrowotnych, a także negatywnych konsekwencji dla rozwijającego się dziecka, lepiej sięgnąć po suplementy diety. Jak je dobrać można przeczytać np. tutaj: http://www.sloncewpigulce.pl/suplementacja/witamina-d-w-ciazy
Kobiety, które spodziewają się dziecka, powinny skonsultować z lekarzem uzupełnienie niedoborów witaminy D. W preparatach multiwitaminowych dla ciężarnych najczęściej znajduje się 400 j.m., co nie pokrywa potrzeb matki i rozwijającego się dziecka. Eksperci rekomendują bowiem, by przyszłe mamy przyjmowały nawet 1500-2000 j.m. witaminy D na dobę.
Suplementacja powinna rozpocząć się nie później niż w drugim trymestrze ciąży, ale jeśli kobieta stosowała wcześniej preparaty wzbogacone w witaminę D, dawkę należy dostosować do bieżących potrzeb. Zalecane jest badanie i kontrolowanie stężenia tego składnika we krwi. Prawidłowy wynik wynosi 30-50 ng/ml.
Tagi: ciąża, witamina D, zdrowie
Dodaj komentarz