Zbliża się jubileuszowa piąta edycja Kongresu Bezpieczeństwa Żywności, zaplanowanego w tym roku na 6 listopada w Warszawie. W ramach wydarzenia połączone zostaną kwestie ekonomiczne, społeczne i prawne, a także dotyczące nauk technicznych, środowiskowych i przyrodniczych.
Program Kongresu odzwierciedla potrzebę integralnego podejścia do bezpieczeństwa żywności, czyli wskazuje na ścisłe, nierozerwalne powiązanie wszystkich etapów i uwarunkowań łańcuchów technologicznych, logistycznych i funkcjonalnych. Zgranie tych elementów, właściwy nadzór nad żywnością oraz dochowanie wierności tradycjom i kulturze produktów żywnościowych kreuje jej jakość. Tematem przewodnim będzie oczywiście jakość i bezpieczeństwo żywności.
Podczas Kongresu będzie można spotkać przedstawicieli producentów surowców dla przemysłu przetwórczego, przetwórców, banki, handlowców (firmy handlowe, eksporterzy, sieci handlowe, dystrybutorzy), dyrektorów eksportu, dyrektorów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo finansowe prowadzonego biznesu, firmy logistyczne, przedstawicieli służb nadzoru rynku, jednostki certyfikujące, konsultantów, firmy ubezpieczeniowe, przedstawicieli nauki.
Podczas Kongresu odbędzie się kilkanaście wykładów, które będą obejmowały zagadnienia takie jak: certyfikacja, logistyka, opakowania, dietetyka czy produkcja pierwotna. Przykładowo o programach certyfikacji IFS jako narzędziu wspierającym łańcuch spożywczy opowie Marek Marzec, Dyrektor biura IFS na Europę Środkową i Wschodnią, a o innowacyjnych rozwiązaniach w zarządzaniu łańcuchem dostaw zgodnie z koncepcją Short Supply Chain wykłaad wygłosi Christian Jochum z Austrain Chamber in Agriculture. Nie zabraknie prezentacji produktów innowacyjnych, które zostaną wyeksponowane na targowych stoiskach.
W ramach wydarzeń towarzyszących Kongresowi we Foyer Centrum Konferencyjnego odbędzie się wystawa innowacyjnych technologii, produktów, opakowań i rozwiązań logistycznych. Celem wystawy jest zapoznanie uczestników Kongresu z osiągnięciami poszczególnych wystawców. Uczestnikami Kongresu będą m.in. przedstawiciele prasy fachowej, reprezentanci producentów produktów spożywczych, sieci handlowych, firm handlowych i logistycznych, którzy mogą być zainteresowani zakupem produktów prezentowanych na wystawie.
Tradycyjnie już Kongres organizowany jest przez biuro CEE International Food Standard – IFS przy pomocy i współpracy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i CSCMP Poland.
Więcej informacji na stronie foodcongress.org
Tagi: Fod Congress, IFS, V Kongres Bezpieczeństwa Żywności
Dodaj komentarz