Lada moment sezon na grillowanie zacznie się na dobre. Ci, którzy właśnie zostali szczęśliwymi właścicielami domów z ogrodem, mogą powoli wprowadzać w życie marzenia o cudownych chwilach spędzonych na świeżym powietrzu w otoczeniu najbliższych czy znajomych. Aromatyczne mięso, ryby i warzywa spożywane wygodnie w okolicznościach przyrody – ale, jaki grill wybrać?
Wraz z rozwojem tej formy spędzania czasu, ilość rozmaitych grillów dostępnych na rynku wzrosła. Teraz już nie musisz przygotowywać posiłków jedynie na węglowych sprzętach, które uchodzą za najmniej zdrowy sposób obróbki termicznej produktów spożywczych. Możesz wybrać grilla gazowego, który jest bardziej neutralny i nie wydziela dymu.
Takie rozwiązanie jest doskonałe na tarasy i małe ogrody w zagęszczonych osiedlach – nie przeszkadzasz grillowaniem sąsiadom. Inną zaletą jest brak negatywnego oddziaływania na środowisko. Alternatywą dla standardowych grilli węglowych jest także grill elektryczny, który również nie obciąża powietrza, a potrawy na nim przygotowane są zdrowsze. Jest jednak droższy w utrzymaniu.
Grille stacjonarne to te, których nie możemy zabrać na wycieczkę czy przesunąć, przenieść lub przewieźć na inne miejsce w ogrodzie czy na tarasie. Z reguły są masywne – wykonane z cegły, betonu czy kamienia. Ich zaletą jest fakt, że zazwyczaj są wyposażone w kominowy odpływ powietrza, mają duży ruszt i palenisko oraz dość miejsca na popiół. W zależności od projektu grille stacjonarne mogą posiadać także wygodne półki do stawiania tacek czy talerzy, dodatkowe rozwiązania do przechowywania akcesoriów, dolny schowek, gdzie możesz postawić worek z węglem.
Dzięki temu, że konstrukcja jest stabilna i nieprzenośna możesz w nim wykorzystać ruszt żeliwny, który jest z reguły zbyt ciężki, aby stanowić wyposażenie małych grilli przenośnych. Obróbka termiczna na takim ruszcie sprawia, że potrawy są zdrowsze. Dzięki rozmiarom grilla stacjonarnego możesz w nim palić również drewnem.
Taka konstrukcja może być nawet samodzielnie wykonana – potrzebny jest jednak dobry projekt i plan, a także odpowiednie materiały. Grilla stacjonarnego zbudujesz z cegieł lub kamienia czy betonu. W ofertach marketów budowlanych znajdziesz także wygodne rozwiązanie – gotowe konstrukcje, które należy jedynie przewieźć i postawić w określonym miejscu. Warto jednak wykonać pod takiego grilla wylewkę betonową, aby powierzchnia była równa, twarda i odporna na temperaturę. W marketach budowlanych znajdziesz także rozmaite akcesoria – np. funkcjonalne zadaszenia.
Podstawową jego wadą jest to, iż jest właściwie niemożliwy do przeniesienia, dlatego powinieneś dokładnie przemyśleć miejsce jego ustawienia. Jeśli nie do końca wiesz, który kąt ogrodu jest najlepszy popracuj najpierw z grillem przenośnym i wypróbuj określone partie swojej posesji – pozwoli Ci to poznać najbardziej optymalne miejsce do postawienia grilla z cegły czy betonu.
Tagi: działka, Grill, ogród, wypoczynek
Dodaj komentarz