• Menu

    Wagi w laboratorium, czyli zastosowanie wag analitycznych, precyzyjnych i wagosuszarek

    Wagi laboratoryjnePraca w laboratorium to badanie różnych substancji, które poddawane są następnie testom. Podstawowym badaniem materiału jest pomiar masy, który może być przeprowadzony tylko przy użyciu zaawansowanych wag laboratoryjnych.

    Różnią się między sobą głównie zakresem ważenia, czyli podziałem pomiędzy minimalnym a maksymalnym obciążeniem. A także dokładnością – różnica między wartością zmierzoną a wartością rzeczywistą – oraz liniowością, czyli zdolność urządzenia do zachowania tolerancji liniowej między obciążeniem a wyświetlaną wartością w całym przedziale ważenia.

    Rodzaje wag w laboratorium

    • Waga analityczna – zaprojektowana przez doświadczonych ekspertów, aby zapewnić doskonałą precyzję badań i dokładność pomiaru. Zaopatrzona w osłonę przeciwwietrzną oraz poziomicę do regulowania. Często wzbogacona o dodatkowe opcje takie jak np. filtr antywstrząsowy
    • Waga precyzyjna – przeznaczona do profesjonalnego zastosowania w laboratoriach czy ośrodkach badawczych gdzie wymagana jest bardzo wysoka i stabilna dokładność ważenia. Wagi powinny być łatwe do czyszczenia oraz proste w obsłudze. Są idealne do pracy w laboratorium, ponieważ obudowa jest odporna na zachlapania, a przy tym są szybkie i dokładne
    • Wagosuszarka – to urządzenie pomiarowe przeznaczone do wyznaczania względnej wilgotności niewielkich próbek różnych materiałów. Wyposażona w wyświetlacz LCD, który wyświetla precyzyjne pomiary. Obsługa jest prosta i intuicyjna, można dostosować profil suszenia oraz zakończenie procesu

    Wagi laboratoryjne – na co zwrócić uwagę?

    Wagi laboratoryjne dokonują pomiaru masy substancji na różnym poziomie i z różną dokładnością w zależności od potrzeb i rodzaju sprzętu. Na rynku dostępne jest bardzo dużo sprzętu laboratoryjnego, ale skąd takie różnice cen przy podobnych parametrach? Nie dajmy się zwieść, ponieważ cena nie zawsze świadczy o dobrej jakości przyrządu, a to tylko zabieg marketingowy. Należy dokładnie zapoznać się z opisem budowy wag.

    wagi laboratoryjne

    Wagi laboratoryjne opisywane za pomocą dwóch podstawowych wielkości, tzn. nośności i czułości. Nośność wagi to inaczej mówiąc maksymalne obciążenie wagi, aby nie dopuścić do odkształcenia.

    Natomiast czułość to wynik jaki otrzymujemy pod wpływem określonej jednostki masy i ściśle wiąże się z dokładnością wyniku wagi. Możemy wyróżnić takie rodzaje wag jak: techniczna, analityczna czy mikroanalityczna.

    Szczególną uwagę należy zwrócić na takie elementy jak budowa wagi. Chodzi tutaj o stabilność osłony żeby podczas pracy oraz naciskania klawiszy nie dochodziło do drgań ani odkształceń. Najlepszej jakości sprzęt posiada aluminiową lub stalową podstawę. Trzeba zwrócić uwagę na temperaturę zapisaną na tabliczce znamionowej, aby odpowiadała temperaturze w jakiej będzie pracowała.

    Najlepsze wagi posiadają kalibrację wewnętrzną, która gwarantuje prawidłowy pomiar nawet przy zmianie miejsca pracy. Natomiast czas pomiaru powinien wynosić 1 sekundę do 7-9 sekund w zależności od warunków oraz jakości sprzętu.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Artykuły powiązane

  • Kategorie