• Menu

    Polska gęś króluje w Europie

    Polska gęśNiemal 95 proc. polskiej gęsiny trafia do Niemiec. Statystyczny Polak zjada zaledwie kilka gram tego mięsa rocznie. Stąd prowadzone od kilku lat kampanie na rzecz popularyzacji gęsiny w rodzimej kuchni. Również w tym rok w kilkudziesięciu restauracjach w Polsce będzie można zjeść potrawy z gęsi. Akcja potrwa do 3 grudnia.

    Głównym odbiorcą polskiej gęsiny są Niemcy, ale mięso trafia też do Szwajcarii, Danii oraz Wielkiej Brytanii. A puch i pierze do Japonii, Francji, Szwajcarii, USA, Tajwanu, gdzie jest cenione za sprężystość i unikalną budowę.

    Polskie gęsi są poszukiwane na rynku, także ze względu na wysoką jakość ich tuszek. Najbardziej popularna, gęś owsiana z Kołudy Wielkiej (województwo kujawsko – pomorskie), karmiona jest wyłącznie paszami zielonymi, a przez ostatnie trzy tygodnie tylko owsem. To właśnie rodzaj karmy nadaje polskim gęsiom wyjątkowy smak i wpływa na ich opierzenie. Ale nie tylko karma się liczy – ważny jest też chów. Ptaki mają dostęp do wybiegów. Ściółka jest sucha, niezagrzybiona. Mimo hodowli masowej – zwierzęta mają stworzone takie warunki, jak w naturalnej hodowli gospodarskiej.

    Gęś owsiana zaliczana jest do zdrowej żywności, ponieważ zawiera tylko 5 proc. tłuszczu, 23 proc. białka, mnóstwo witamin i żelaza.

    Polska tradycja

    Gęsina gościła na polskich stołach już za czasów królewskich. Podobno Jan III Sobieski był jej wielkim miłośnikiem. Największy rozkwit hodowli gęsiny przypadał na XIX wiek, kiedy to na warszawskiej giełdzie, sprzedawano rocznie 3,5 mln żywych gęsi!

    Obecnie gęsi hoduje się sezonowo, od listopada do grudnia. W pozostałe miesiące można w sklepach kupić tylko mięso mrożone.

    Polska gęsina jest smaczna, ale w porównaniu do innego drobiu – bardzo droga. Wynika to z wysokich marż, jakie na ten towar nakładają sklepy. Aby ponownie spopularyzować gęsinę w kraju, prowadzone są różne akcje marketingowe. Ta najpopularniejsza, to Gęsina na Świętego Marcina. W sezonie listopadowo-grudniowym w wielu restauracjach w Polsce można skosztować przynajmniej trzech potraw z gęsi. W tym roku, do akcji włączyło się ponad sto restauracji w całym kraju. W Warszawie to m.in. Atelier Amaro, Akademia, Solec 44, Wieża Ciśnień.

    Pełna lista restauracji serwujących w Polsce gęsinę dostępna jest na stronie www.gesina.pl/restauracje.html

    Udostępnij w sieci ....
    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Share on VKShare on Tumblr

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *