• Menu

    Nawożenie pomidorów – poznaj sekret ich bujnego rozwoju

    Marzeniem większości z nas jest posiadanie pięknego, bujnego ogrodu. O ile, dla osób mieszkających w bloku, tę piękną wizję zastępują najczęściej doniczki na balkonie, to dla tych, którzy dysponują choćby kawałkiem ogródka przed domem, jest to bardzo prawdopodobna wizja.

    Marzysz o bujnych krzakach, na których rosną pomidory? Sprawdź, jak o nie zadbać!

    Wykonaj analizę

    Jeśli chodzi o dostarczenie wartości odżywczych, to pomidory są roślinami bardzo wymagającymi. Na szczęście ich walory smakowe rekompensują cały wysiłek włożony w ich uprawę. Z tego też względu, podstawą nawożenia pomidorów uprawianych w glebach, powinna być analiza podłoża, która pozwoli skorygować zawartość poszczególnych składników pokarmowych do wartości optymalnych przed założeniem plantacji. Analiza na zawartość mikro– i makroskładników powinna być wykonywana co 4-5 tygodni.

    Nawożenie organiczne

    Uprawiając pomidory w gruncie, bardzo ważne jest nawożenie organiczne, które stanowi źródło próchnicy w glebie. Z tego też względu, w trakcie przygotowywania miejsca pod uprawę, należy zastosować nawozy organiczne takie jak: przekompostowany obornik oraz kompost. Z kolei jesienią wykorzystywany jest obornik.

    Nawożenie mineralne

    Pomidory, swoje największe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe mają w okresie silnego rozwoju wegetatywnego oraz równoczesnego zawiązywania owoców, a więc w lipcu/ sierpniu. To właśnie w tym okresie objawiają się wszystkie niedobory pokarmowe takie jak żółknięcie liści od dołu łodygi czy zwijanie się liści ku górze blaszek. Aby uzupełnić te niedobory, konieczne jest zastosowanie nawozów mineralnych.

    Objawom tym, można jednak zapobiec za sprawą odpowiedniego nawozu mineralnego (jednoskładnikowego lub wieloskładnikowego), który należy zastosować ok. 3 tygodnie po posadzeniu rozsady. Dokarmianie pomidorów powinno się odbywać co 14-16 dni. Cały proces należy zakończyć na 3-4 tygodnie przed planowanym zakończeniem uprawy.

    Współcześnie, prywatny ogródek z własnymi warzywami to skarb, ponieważ sami decydujemy o tym, jakie składniki dostarczamy do naszego jedzenia. Jeżeli tylko masz taką możliwość – nie zastanawiaj się, lecz twórz, a z czasem docenisz piękno swojej pracy.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *