• Menu

    Nawiązujemy do podlaskiej wsi

    „Podlaska Chata” jest wizytówką regionalnych smaków Podlasia. Firma ceni tradycję i powrót do korzeni

    ,,Podlaska Chata” swoją działalność rozpoczęła w drugiej połowie 2014 roku, a jej zakład produkcyjny mieści się w Sokołach w powiecie wysokomazowieckim. Nazwa nawiązuje do regionu, w którym znajduje się siedziba firmy oraz do podlaskiej wsi, która stanowi inspirację dla producentów. Spółkę prowadzą dwaj bracia Andrzej i Krzysztof Józefczukowie.

    – Chcemy być rozpoznawalni jako producent  dobrych polskich wędlin. Specjalizujemy się w wyrobach wytwarzanych tradycyjnymi metodami, dzięki czemu przypominają one podlaskie domowe przysmaki przygotowywane przez nasze babcie i mamy. Wyroby są takie jak były dawniej w domostwach. Sami przygotowujemy mieszanki przypraw według starych receptur – mówi jeden z właścicieli, Andrzej Józefczuk.

    – Jesteśmy ludźmi z pasją, co sprzyja rozwojowi tej firmy. Przywiązujemy dużą wagę do tego, aby produkowane tradycyjnymi metodami wędliny odpowiadały europejskim standardom higienicznym, a przy tym były zdrowe i smaczne – dodaje wspólnik Krzysztof Józefczuk.

    Wyjątkowość firmy polega również na możliwie jak największym użyciu surowców , przypraw i ziół z naszego regionu – „zielonych płuc” Polski. Oferujemy szeroką gamę produktów z mięsa wieprzowego począwszy od wyśmienitych dojrzewających polędwic poprzez aromatyczne tradycyjnie wędzone szynki i kiełbasy oraz smakowite wyroby podrobowe, pasztety i pieczenie. Do czołowych produktów należą: Polędwica z Podlaskiej Chaty, Polędwica ze Strychu, Kiełbasa Palcówka, Pasztet z Podlaskiej Chaty, Kiełbasa Krucha, Salceson z Podlaskiej Chaty.

    Firma zatrudnia łącznie 68 pracowników, wśród których znajduje się Zeniiadczeni fachowcy zajmujący się produkcją oraz pracownicy firmowych sklepów „Podlaskiej Chaty”. W obecnej chwili funkcjonuje 13 punktów sprzedaży: kilka w Białymstoku oraz w Szczytnie ,Olsztynie i Łomży.

    Firma otrzymała również wiele nagród i wyróżnień m.in.
    – rekomendację Żółtego Przewodnika Gault &Millau Polska,
    – Polędwica z Podlaskiej Chaty i Palcówka zdobyły uznanie wśród kandydatów Podlaskiej Marki,
    – nominację do XXIII Edycji Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego „Agro Polska”,
    – nagrodę i wyróżnienia naszych produktów otrzymane od marszałka województwa podlaskiego w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”,
    – wspieranie imprez charytatywnych w towarzystwie uczestników programów Masterchef, Top Chef, Hells Kitchen,
    – publikacje o naszej firmie w „Slowlife food & Garden”,
    – Złotego Żurawia za Polędwicę z Podlaskiej Chaty na Targach Rolnych Ptak Warsaw Expo 2016
    – nominację do Polskiego Godła Promocyjnego „Teraz Polska” dla Polędwicy Wiejskiej.

    www.podlaskachata.pl

    Udostępnij w sieci ....
    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Share on VKShare on Tumblr

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *