• Menu

    Jarmuż- wartości odżywcze i właściwości.

    JarmużJarmuż to roślina z rodziny kapustnych. Charakteryzuje się długimi, ciemnozielonymi liśćmi o mocno pokarbowanych końcach. Jest chrupiący i patrząc na jego wartości odżywcze i właściwości można śmiało stwierdzić, że zasługuje na większą popularność niż ta, która może się poszczycić, zwłaszcza w Polsce.

    Jarmuż posiada bogactwo białka, błonnika oraz ważnych witamin- C i K. Dodatkowo zawiera sole mineralne, w tym wapń, potas i sulforan, który spełnia rolę antyoksydantu.

    Jarmuż spożywa się głównie zimą ze względu na zmieniający się smak. Po pierwszych mrozach jego smak traci charakterystyczna gorzką nutę. Dlatego jarmuż zbiera się późną jesienią oraz zimą. Jarmuż uprawia się w wielu gatunkach, które różnią się głównie kolorem – jego liście mogą być ciemnozielone, fioletowe czy brunatne.

    Jarmuż – wartości odżywcze

    Jarmuż cechuje się niska ilością kalorii. W przeciwieństwie do innych jadalnych roślin z rodziny kapustnych, jego spożywanie nie powoduje wzdęć, zwłaszcza że spożywany jest zazwyczaj w postaci nieprzetworzonej. Dzięki temu nie traci licznych wartości odżywczych. W 100 gramach jarmuży znajduje się bowiem 30 kalorii i aż 5 gram błonnika. Jarmuż to wołowina dla wegetarian, ponieważ zawiera niezwykle dużo żelaza. Witamina C obecna w jarmużu wzmacnia odporność i poprawia ogólną kondycję skóry, włosów i paznokci, ponieważ witamina C jest antyoksydantem. Zabija wolne rodniki, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się i rozświetla cerę. Współuczestniczy w tym witamina A. Witamina K to z kolei skuteczna ochrona przed nowotworami, a ponadto poprawia stan kości i zapewnia prawidłową krzepliwość krwi.

    Jarmuż – właściwości

    Jarmuż – bogactwo białka

    Jarmuż zawiera więcej białka niż białe mleko. Dlatego jarmuż istotny jest w diecie odpornościowej. Jedzenie jarmużu szczególnie polecane jest kobietom w wieku przedmenopauzalnym, gdyż uzupełnianie diety w wapń zapobiega osteoporozie, wzmacnia kości i szkliwo a także przyspiesza metabolizm zapobiegając odkładaniu się nadmiernych ilości tłuszczu, do czego tendencję mają starsze kobiety.

    Jarmuż działa przeciwzakrzepowo

    Jedzenie jarmużu obniża poziom złego cholesterolu LDL odkładającego się na ściankach naczyń krwionośnych od strony ich światła, co powoduje ich zwężenie i osłabiony przepływ krwi a w efekcie zatory żylne. Jarmuż ogranicza ryzyko pojawienia się chorób układu krwionośnego.

    Jarmuż na odporność

    Jarmuż dzięki obecności chlorofilu i antyoksydantów współtworzy barierę ochronna organizmu. Stoi na straży czystości bakteryjnej organów ciała i zapobiega takim zjawiskom, jak proliferacja komórek nowotworowych. W działaniu przeciwnowotworowym uczestniczą takie składniki jarmużu jak luteina, betakaroten i zeoksantyna. Ich zadaniem jest hamowanie procesów oksydacyjnych. Jarmuż jest znaczący w hamowaniu głównie nowotworów: pęcherza, przełyku, krtani i jamy ustnej. Chlorofil z kolei łączy się z toksycznymi substancjami i neutralizuje je.

    Jarmuż – jak spożywać?

    Jarmuż powinno spożywać się w postaci nieprzetworzonej, surowej, gdyż wtedy zawiera najwięcej wartości odżywczych i zachowuje swoje właściwości. Smażenie jarmużu osłabia wymienione wyżej właściwości, gdyż procesy termiczne osłabiają witaminy K i A. Są one jednak witaminami trwałymi i gotowanie nie powoduje spadku ilości tych witamin, a uwalnia ich działanie, dlatego po gotowaniu ich zawartość może być nieznacznie większa.

    Jarmuż to kapusta. Jego spożywanie samego w sobie byłoby dość monotonne i niekoniecznie do końca atrakcyjne dla naszych kubków smakowych. Na szczęście z pomocą spieszą dietetycy, którzy komponują jarmuż w przeróżnych posiłkach, dzięki których przygotowywaniu nie sposób znudzić się tym warzywem.

    Jarmuż sam w sobie jest chrupiący, dlatego nie powinno dziwić nikogo spożywanie go w postaci chipsów. To dobry zamiennik dla tradycyjnych tłustych chipsów. Wystarczy usunąć twarda łodyżkę, porwać na kawałki, skropić oliwą z oliwek i posypać ulubiona mieszanką ziół. Po kilkuminutowym przebywaniu w rozgrzanym piekarniku chipsy sa gotowe do spożycia.

    Kolejnym pomysłem jest jarmuż w postaci półpłynnej. Wrzucony do meleksera razem z jabłkiem, gruszką, pomarańczą i bananem i zmiksowany smakuje nieziemsko w postaci słodkiego, zielonego koktajlu. Jarmuż z powodzeniem zastąpi pietruszkę czy szpinak w tego typu zdrowych koktajlach.

    Następną opcją jest jedzenie jarmużu na ciepło. Zupa z jarmużu to alternatywa dla tradycyjnych zup naszych babć. Gotowana woda zmiękcza liście, wiec nie ma problemu z jej jedzeniem, zwłaszcza jeśli zblendujesz ją, przygotowując zupę krem.

    Jarmuż – Na co uważać?

    Jarmuż zawiera dwa niekorzystne dla organizmu związki. Są to: geitrogeny i szczawiany. Geitrogeny obniżają stężenie jodu w organizmie, przez co zaburzają pracę tarczycy. Aby wyeliminować to negatywne działanie należy jarmuż gotować bez przykrycia, pozwalając ulotnić się temu związkowi.

    Szczawiany tworzą z kolei z wapniem nierozpuszczalne związki, co ogranicza wchłanianie wapnia. Szczawiany mogą odkładać się w drogach moczowych, a ich nagromadzenie grozi zachorowaniem na kamicę nerkową. Tak samo jak w przypadku powyżej, zawartość szczawianów można zredukować podczas gotowania jarmużu.

    Udostępnij w sieci ....
    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Share on VKShare on Tumblr

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *