logo
logo
logo
logo
Jak wyposażyć lokal gastronomiczny

Jak wyposażyć mały lokal gastronomiczny?
Opublikowano: 28 listopada 2022

Jeśli zostałeś właśnie właścicielem małego lokalu gastronomicznego, to z pewnością czeka Cię wiele pracy. Jednym z Twoich zadań będzie wyposażenie Twojej restauracji w profesjonalny sprzęt. Dowiedz się, w jaki sposób możesz to zrobić.

Na samym początku warto wspomnieć, że koszty sprzętu, który musisz zakupić, są uzależnione od wielkości Twojego lokalu. Im większa restauracja, tym potrzeba więcej profesjonalnego wyposażenia, które oznacza większe wydatki. W przypadku małego lokalu gastronomicznego suma ta jest znacząco niższa, jednak nadal pochłonie ona sporą część Twojego początkowego budżetu.

Sprzęt można podzielić na taki, który jest niezbędny w każdym lokalu, oraz na taki, który znacząco ułatwi i przyspieszy Twoją pracę, jednak Twoi pracownicy bez problemu sobie bez niego poradzą. Ceny są również uzależnione od jakości i producenta. Jak w takim razie wyposażyć mały lokal gastronomiczny?

Fundusze na wyposażenie kuchni

Aby móc wyposażyć swój lokal w funkcjonalny i profesjonalny sprzęt do gastronomii potrzebne Ci będą fundusze przygotowane specjalnie na ten cel. Pierwszą możliwością jest Twój wkład własny. Jeśli jednak nie masz tyle pieniędzy na start, nie musisz się o nic martwić – na rynku jest kilka dostępnych opcji, które pomogą Ci w sfinansowaniu wyposażenia. Jedną z nich jest dotacja z Unii Europejskiej.

Wystarczy, że wypełnisz odpowiedni wniosek i poczekasz na kontakt doradcy, który poinformuje Cię czy przysługuje Ci wsparcie rządowe. Drugą możliwością jest coraz popularniejszy w ostatnich czasach leasing, czyli sytuacja, w której np. bank nabywa dla Ciebie sprzęt, a Ty spłacasz mu go w ratach. Ostatnią opcją jest skorzystanie z kredytu gotówkowego, jednak w tym przypadku konieczne będzie zaznajomienie się z różnymi ofertami tak, aby wybrać najkorzystniejsze oprocentowanie.

Mała gastronomia – jak wyposażyć lokal

W przypadku małej gastronomii możesz zrezygnować z bardziej profesjonalnych sprzętów, które są niezbędne w dużych restauracjach, przynajmniej na początku. W co w takim razie powinieneś zainwestować? Lodówka i zamrażarka to dwa podstawowe elementy Twojej kuchni, bez których nie będzie ona mogła sprawnie i prawidłowo funkcjonować. Kolejnym sprzętem jest płyta indukcyjna, a jej wielkość jest uzależniona od liczby dań, które zamierzasz serwować i liczby gości, których chciałbyś w jednym momencie obsługiwać. Szczególnie przydatne dla gastronomii są SMEG lodówki pomagające przechowywać żywność w odpowiedniej temperaturze.

Grill to również urządzenie, o którym warto pomyśleć już na samym początku, zwłaszcza jeśli Twój lokal ma w karcie dania przygotowywane w ten sposób. Do pieczonych posiłków niezbędny będzie piec indukcyjny, a w przypadku korzystania z jaj konieczne jest zainwestowanie w dedykowany im naświetlacz. Meble kuchenne, naczynia i sztućce również powinny znaleźć się na Twojej liście. Pamiętaj, aby zakupione przez Ciebie wyposażenie spełniało normy Sanepidu. Wszystkie sprzęty możesz kupić używane, jednak pamiętaj, że w takim przypadku będą Ci one służyć znacznie krócej, niż nowe produkty zakupione np. na stronie internetowej sklepinstanco.pl.

Wyposażenie małego lokalu gastronomicznego może wydawać się sporym wydatkiem, jednak należy pamiętać, że jest to inwestycja w Twój biznes i Twoją przyszłość. Pamiętaj również o odpowiednim oprogramowaniem do gastronomii. Nie warto oszczędzać na sprzęcie dobrej jakości, ponieważ to on zagwarantuje sukces Twoich dań, zwłaszcza że na rynku dostępnych jest obecnie kilka możliwości wsparcia finansowego.

 

Tagi: , , ,

Udostępnij ten post:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


Liczba komentarzy: 7 komentarzy
  • foton pisze:

    Ja to w Beko wyposarzyłem płytę indukcyjną i piekarnik. W media expercie teraz jest promocja akurat a sprzęt jest dobry.

  • Aciek pisze:

    wyposaŻyć 😉 z tego co widze to połowę płaci sie teraz a połowę później, a przeceny sa ale na piekarniki

  • india pisze:

    Ja wszystko wyposazylam w malej knajpce w sprzet beko, bo tak mi doradzano – faktycznie, dobrze sie na beko pracuje i nie jest to awaryjny sprzet. Ostatnio kupilam u nich piekarnik i działa genialnie przy kilku ciastach dziennie

  • Radek pisze:

    Warto też zaznaczyć, że przydałoby się jakoś wyposażyć magazyn, w których przechowywane są różne produkty. Całkiem sporo dobrego sprzętu można kupić choćby za pośrednictwem sklepu Magazynuj. Dzięki takiemu wyposażeniu dużo łatwiej jest zorganizować odpowiednio pracę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


Powiązane treści

Zarząd sukcesyjny

Jak zaplanować sukcesję firmy rodzinnej?...

Część firm planuje zawczasu swoją sukcesję, dziś podpowiemy wam dlacze...
wynajem

Na czym polega wynajem długoterminowy aut?...

W dzisiejszych czasach ciężko jest nam wyobrazić sobie funkcjonowanie...
Co zajmuje komornik

Co w pierwszej kolejności zajmuje komornik, b...

Postępowanie egzekucyjne zwykle wywołuje u dłużnika niepokój i stres z...
Gorlice

Gorlice – idealne miejsce na inwestycje...

Atrakcyjne, w pełni uzbrojone działki inwestycyjne czekają na...