• Menu

    Hurtownia żywności – pomysł na biznes?

    Hurtownia żywnościHurtownie żywności to te, które działają jako ogniwo sprzedaży między producentami i handlowcami lub, w niektórych przypadkach – z klientami indywidualnymi. Generalnie hurtowy dystrybutor żywności działa przede wszystkim w oparciu o obiekt magazynowy lub inne, tym podobne miejsce do przechowywania żywności.

    Hurtownia żywności to część codzienności każdego z nas, choć możemy o tym nie wiedzieć. A gdyby tak wejść w ten biznes? Oto kilka ciekawych faktów na temat tego miejsca na mapie polskiej branży spożywczej.

    Istnieje szeroki wachlarz produktów spożywczych rozwożonych każdego dnia przez dostawców hurtowych. Obejmują między innymi:

    • produkty mleczne i mięsne,
    • warzywa i owoce,
    • owoce morza,
    • produkty mrożone,
    • wyroby cukiernicze.

    Na dzisiejszym rynku można również znaleźć hurtownie żywności, które specjalizują się w konkretnym segmencie produktów. Hurtownicy zwykle mają do czynienia z całą gamą produktów spożywczych, natomiast dystrybutorzy zazwyczaj specjalizują się w wyrobach typu kawa czy herbata. Istnieją również specjalni hurtownicy, którzy koncentrują się na dystrybucji produktów mleczarskich czy mięsnych.

    Pozyskiwanie klientów

    Jak wcześniej wspomniano, hurtownie żywności na ogół działają z poziomu magazynu i zwykle nie prowadzą działalności gospodarczej w celu dotarcia do klientów, a oferta ich produktów nie zawsze jest łatwo dostępna. Ich współpraca z klientami głównie polega na tym, że trzeba zorganizować spotkanie, na którym hurtownia żywności będzie oferować pełną prezentację produktów spożywczych, jakie może ona dostarczyć. Zazwyczaj klientom przedstawia się też różne opcje przetwarzania zamówień hurtowych.

    Hurtownia żywności zazwyczaj obsługuje również i inne funkcje, jak np. konieczność krojenia i pakowania, a nawet przyprawiania niektórych produktów, aby dostosować się do potrzeb klientów wymaganych do wypełnienia zlecenia. Ponadto, jeżeli klient tak woli – produkty żywnościowe mogą być dostarczone bez dalszej obróbki.

    Najczęściej jest to rozwiązanie spotykane i tych klientów, którzy preferują samodzielne przetwarzanie i pakowanie swoich potraw, aby obniżyć koszty albo dlatego, że mają swój własny, niepowtarzalny sposób sprzedaży swoich produktów i dlatego wolą zakończyć przetwarzanie we własnym zakresie.

    Ponieważ istnieje ciągłe zapotrzebowanie na większość produktów spożywczych mądra hurtownia spożywcza dba o dobre relacje i synergię między właścicielami firm i klientami, co zapewnia skuteczną współpracę. Istnieje wiele aspektów prowadzenia udanej hurtowni specjalizującej się w dystrybucji żywności, czasem mogą pojawić się naprawdę skomplikowane problemy. Jednak jeśli ktoś jest zmotywowany do pozostania w tej branży (na którą jest ciągłe zapotrzebowanie) ma ogromne szanse na sukces.

    Hurtownicy żywności muszą zatem skupić się na marketingu i dystrybucji żywności, co może ostatecznie doprowadzić do zwiększenia zysków dla hurtowników i detalistów. Jeśli jest to realizowane, większość klientów powróci znów – by robić interesy z dystrybutorem i profesjonalnym relacja zostanie zachowana. Negocjowanie transakcji, która przyniesie korzyści zarówno dla dystrybutora, jak i hurtownika ma zasadnicze znaczenie dla powodzenia tej relacji.

    Artykuł powstał we współpracy z firmą SOBIK.

    Udostępnij w sieci ....
    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Share on VKShare on Tumblr

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *