• Menu

    Gorączka podczas przeziębienia – zbijać czy nie?

    Gorączka podczas przeziębienia

    Przy pierwszych objawach przeziębienia sięgamy po leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe oraz łagodzące objawy towarzyszące infekcji, takie jak katar, kaszel czy ból gardła.

    Czy jednak zażycie leku przeciwgorączkowego już na samym wstępie choroby jest dobrym posunięciem? Gdy infekcji towarzyszy gorączka – zbijać czy nie?

    Podwyższona temperatura ciała jest naturalną reakcją układu immunologicznego na infekcję bakteryjną czy wirusową. Jest oznaką, że organizm walczy z chorobą. Dlatego też nie zawsze warto zbijać gorączkę. Jeśli masz dobrą odporność organizm jest na tyle silny, że sam poradzi sobie z chorobą. Dzięki podwyższonej ciepłocie ciała naturalnie. O zdrowiu i dobrej odporności świadczy właśnie obecność stanu podgorączkowego czy gorączki – oczywiście do pewnego pułapu, który nie zagraża organizmowi.

    Gorączka – klasyfikacja

    Podwyższona temperatura ciała towarzyszy wielu chorobom bakteryjnym i wirusowym. Wzrost temperatury jest naturalną reakcją organizmu na pojawienie się patogenów – w ten sposób broni się on przed zagrożeniami. Niepokojąca jest dopiero wysoka gorączka, którą trudno zbić bądź podwyższona temperatura ciała utrzymująca się przez dłuższy czas bez wyraźnej przyczyny.

    Aktualna klasyfikacja stopnia natężenia gorączki wygląda następująco:

    – 36-37 stopni Celsjusza – normalna temperatura ciała (optymalna to 36,6 stopni)
    – 37,1-38 stopni Celsjusza – stan podgorączkowy
    – 38,1-39 stopni Celsjusza – gorączka umiarkowana
    – powyżej 39 stopni Celsjusza – gorączka wysoka

    – gorączka przekraczająca 41 stopni Celsjusza to stan zagrażający życiu

    Gorączka – zbijać czy nie?

    Wartością graniczną, na którą dobrze zwrócić uwagę, jest temperatura 38 stopni Celsjusza, czyli granica między stanem podgorączkowym a gorączką. Stan podgorączkowy jest temperaturą sprzyjającą aktywacji mechanizmów obronnych organizmu i powstrzymaniu namnażania się drobnoustrojów chorobotwórczych. Jest to proces niegroźny dla organizmu, odbywający się naturalnie. O zdrowiu, które może być zagrożone, i zbijaniu gorączki pomyśl dopiero przy gorączce wysokiej lub długo utrzymującej się gorączce umiarkowanej.

    Generalnie nie należy zbijać gorączki do 38,5 stopni Celsjusza. Powyżej tej wartości warto sięgnąć już po środki przeciwgorączkowe lub naturalne metody zbijania gorączki.

    Do naturalnych środków napotnych i obniżających gorączkę należą napary z lipy, kwiatów czarnego bzu, dzikiej róży, maliny. Wzmacniaj organizm naturalnymi antybiotykami, takimi jak czosnek i cebula, a także preparatami wspomagającymi odporność, jak wyciąg z jeżówki czy syrop z owoców czarnego bzu. Najlepszą metodą walki z chorobą jest wyleżenie jej i wypocenie – bez konieczności sięgania po środki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe.

    Warto natomiast łagodzić objawy towarzyszące przeziębieniu, gdyż są dokuczliwe, wpływają negatywnie na samopoczucie, a ich utrzymywanie się może przedłużać infekcję. Pamiętaj, aby nigdy nie wychodzić na dwór w czasie kuracji, zwłaszcza podczas gorączki i po zażyciu środków napotnych.

    Aby dowiedzieć się więcej o naturalnych metodach walki z przeziębieniem, zajrzyj na stronę Naturalnie o zdrowiu.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *