• Menu

    Certyfikat VLOG- najważniejsze informacje

    Certyfikat VLOGCertyfikacja VLOG to kolejna norma, która dotyczy rynku produktów spożywczych. Z tego artykułu dowiesz się czego dotyczy i kto może się ubiegać o certyfikację.

    Co to jest certyfikat non gmo (VLOG)?

    Certyfikat non gmo to dokument poświadczający, że dany produkt spożywczy jest wolny od organizmów genetycznie modyfikowanych i do produkcji żywności nie zostały użyte witaminy, enzymy, czy aromaty pochodzące od GMO. Natomiast w przypadku produktów zwierzęcych np. mięsa były one karmione paszami, które także były wolne od organizmów genetycznie modyfikowanych.

    Kto stworzył certyfikat non gmo?

    Certyfikat ten powstał w oparciu o standardy wypracowane przez Niemieckie Stowarzyszenie Żywności bez Inżynierii Genetycznej (niem. Verband Lebensmittel ohne Gentechnik, czyli  w skrócie VLOG). Jest to organizacja, która od kilkunastu lat tworzy normy dotyczące produkcji wolnej od GMO.  Początkowo certyfikat VLOG był obecny tylko na rynku niemieckim. Od kilku lat mogą go również uzyskać podmioty pochodzące z państw sąsiadujących.

    Jakie produkty mogą być oznaczone logo VLOG?

    Certyfikat VLOG dotyczy wszystkich rodzajów produktów spożywczych oraz pasz. Logo non GMO mogą zostać oznaczone produkty roślinne (np. owoce, warzywa, pasze) oraz produkty zwierzęce (np. mięso, mleko, miód).

    Jak rozpoznać logo non GMO?

    Produkty posiadające certyfikat non gmo mogą być oznaczone logo VLOG bądź własnym logotypem, który został zatwierdzony przez Niemieckie Stowarzyszenie Żywności bez Inżynierii Genetycznej. Oryginalne logo VLOG to zielony romb z białą obwódką. W środku widnieje biały napis: „Ohne Gentechnik” oraz potrójny listek w dolnej części.

    Jakie podmioty mogą starać się o certyfikat non gmo?

    Certyfikat VLOG dotyczy wszystkich podmiotów w łańcuchu dostaw żywności. Proces certyfikacji może przebiegać zarówno u producentów rolnych, jak i w firmach zajmujących się przetwórstwem, transportem i dystrybucją produktów spożywczych oraz pasz.

    Udostępnij w sieci ....
    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Share on VKShare on Tumblr

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *