Każdy z nas słyszał o wolnych rodnikach, które niszczą nasze komórki i doprowadzają do ich szybszego starzenia się. Nie można ich uniknąć, ponieważ znajdują się w pożywieniu i powietrzu. Jest jednak sposób na walkę z nimi – codzienna dawka antyoksydantów! Możemy je dostarczać organizmowi, popijając białą herbatę.
Zacznijmy jednak od krótkiego wyjaśnienia czym są antyoksydanty. Czasem nazywamy je antyutleniaczami, a czasem przeciwutleniaczami – i jak te nazwy wskazują, spowalniają one proces utleniania.
W naszym organizmie pełnią one rolę wroga wolnych rodników, które uszkadzają komórki i przyspieszają ich starzenie się. W rezultacie antyoksydanty pozwalają nam dłużej zachować zdrowie i urodę. Zmniejszają również ryzyko chorób nowotworowych oraz zapobiegają odkładaniu się złego cholesterolu.
Antyoksydanty znajdziemy w każdej filiżance białej herbaty, która jest ich bogatym źródłem. Jak widać, nie bez powodu napar ten nazywany jest również eliksirem młodości.
Napar z białej herbaty ma bardzo jasny srebrzysto-biały kolor. Jest to związane z całym procesem hodowania krzewów, które są chronione przed promieniami słońca – przez co nie produkują chlorofilu, barwiącego liście na zielono. Liście i pączki zbierane są wczesną wiosną, a suszone są naturalnie na słońcu. W rezultacie biała herbata powstaje w wyniku minimalnej fermentacji.
Ze względu na swoją świeżość biała herbata powinna być również zaparzana w odpowiedni sposób. Aby uzyskać słodkawy smak i maksimum właściwości naparu, listki parzymy przez ok. 5 minut w temperaturze ok. 85-90 stopni Celsjusza. Tego samego suszu możemy użyć do trzech razy.
Jak już wiemy, biała herbata spowalnia procesy starzenia. Ma jednak więcej zalet!
Biała herbata skrywa jeszcze wiele sekretów. Chcesz je odkryć? Wejdź na www.herbata.info.
Dodaj komentarz